A botrányok ellenére és kellő cenzúrával egy elnyomó cég is a legátláthatóbb lehet

2022-04-07T201534Z 2086335812 RC2P9T9X028U RTRMADP 3 AMAZON-COM-
2022.04.10. 11:12
Az Amazon, amelyet a Transparency Global kedden a 100 legátláthatóbb vállalat közé sorolt, állítólag egy automatikus szófigyelő levelezőrendszer bevezetését fontolgatja, amely bizonyos kifejezéseket blokkolna egy tervezett belső üzenetküldő alkalmazáson. Beleértve azokat a szavakat is, amelyekkel a kiskereskedelmi óriáscég munkaügyi gyakorlatát lehetne kritizálni.

Az Intercept által megtekintett belső vállalati dokumentumok szerint a tiltott kulcsszavak közé számos, a munkaszervezéssel kapcsolatos kulcsszó tartozna, köztük „a rabszolgamunka, szakszervezet, panasz, fizetésemelés, zaklatás, megélhetési bér, képviselet és egyesülj”. Az olyan kifejezések, mint az „utálom” és az „aggasztó” szintén tilosak lehetnek – írja a Sourcing Journal.

Az Intercept szerint az Amazon vezetői azért javasolták az alkalmazást, hogy az alkalmazottak „Shout-Out” nevű posztokkal dicsérhessék a munkatársak teljesítményét. A dokumentumok szerint egy olyan jutalmazási rendszer alkalmazásával, amely virtuális csillagokkal és jelvényekkel jutalmazza a felhasználókat  – olyan tevékenységekért, amelyek „közvetlen üzleti értéket” jelentenek – elősegítik a munkavállalói elégedettség javítását.

A portál szerint az Amazon célja, hogy az új rendszer bevezetésével növelje a termelékenységet és csökkentse a dolgozók lemorzsolódását. A vállalat tisztviselői azonban arra is figyelmeztettek, hogy az üzenetküldő rendszer aktív felügyeletet igényel a „pozitív közösség fenntartása” érdekében.

„A negatív társulási élmény megelőzése érdekében afelé szeretnénk hajlani, hogy korlátozzuk a közzétehető tartalmakat” – magyarázza a dokumentum.

Barbara Agrait, az Amazon szóvivője a Sourcing Journalnak elmondta, hogy a programot még jóvá kell hagyni, és jelentősen változhatnak a részletek, de az is lehetséges, hogy az alkalmazás végül egyáltalán nem indul el.

„Csapataink mindig új módszereken gondolkodnak, hogy segítsék az alkalmazottak egymás közötti kapcsolatát” – mondta Agrait. 

„Ha valamikor elindul, csak olyan szavak kerülhetnek szűrésre, amelyek sértők vagy zaklatók, ami a csapatunk védelmét szolgálja” – magyarázta a szóvivő.

A Transparency Global, amely Transparency Indexét a világ első ilyen jellegű, befektetőknek szóló rangsoraként tartja számon, az Amazont olyan márkák és kiskereskedők mellé sorolta, mint a Canada Goose, a Steve Madden, a Calvin Klein anyavállalata, a PVH Corp. és a The North Face tulajdonosa, a VF Corp.

Ezek azok a társaságok, amelyek a több ezer vizsgált globális vállalat közül a „legmagasabb szintű szervezeti átláthatóságot” mutatják.

Azok a vállalatok, amelyek szeretnék megkapni a „Certified Transparent”  vagyis az Átláthatósági minősítést, 100 ezer dolláros kutatási és licencdíjat fizethetnek egy személyre szabott átláthatósági jelentésért és a logó használatáért.

Az Amazon kiskereskedelmi óriásnak egyébként régóta rossz a reputációja, ezt jól példázza az is, hogy április elején sikerült először szakszervezetbe tömörülnie az alkalmazottaknak a New York-i Staten Island-i üzemben. 

A Reuters összesítése szerint 2654-en szavaztak a szakszervezetbe tömörülés mellett, szemben az ellene szavazó 2131 fővel. 

A szakszervezetek győzelme történelmi elsőség az Egyesült Államokban, és mérföldkő a munkaügyi érdekvédők számára, akik évek óta fenyegetésnek tekintik az Amazon munkaügyi gyakorlatát a munkavállalókra nézve.

Az Amazon ugyanis évek óta a rendkívül alacsony juttatásai és a kifejezetten nehéz, sokszor megalázó munkakörülményei miatt gyakran fókuszba kerül, miközben a vállalat alapítója, Jeff Bezos közel 171 milliárd dolláros vagyonával a világ második legtehetősebb embere.

(Borítókép: Dolgozók sorban állnak, hogy leadhassák szavazatukat a szakszervezeti választásokon az Amazon központjában 2022. március 25-én. Fotó:  REUTERS/Brendan McDermid/File Photo)