Évente nagyjából 10-11 kiló édességet fogyasztanak a magyarok

2022.04.10. 14:30
A magyar emberek egyharmada naponta, a fele pedig hetente fogyaszt valamilyen édességet – derült ki a Magyar Édességgyártók Szövetségének felméréséből.

A felmérés eredményeit Sánta Sándor, a szövetség elnöke ismertette a szövetség húsvéti kerekasztal-beszélgetésén. Azt mondta: az éves szintű, átlagosan 10-11 kilónyi édességfogyasztásunk

egyharmadát a jégkrémek, egyharmadát a kekszek-piskóták teszik ki, míg egynegyedét a csokoládé.

Sánta Sándor szerint a szövetség a tavalyi évben 230 milliárd forintos forgalmat jelzett előre, a legfrissebb kiskereskedelmi várakozások pedig már 10 százalékos növekedésről szólnak. Ez inkább értékbeli növekedést takar, vagyis jelen pillanatban a mennyiséget illetően stagnálásra, legfeljebb kismértékű pluszra számítanak a szövetségnél – jegyezte meg. 

Antal Emese dietetikus, szociológus, a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform Egyesület szakmai vezetője azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a felmérés alapján 10-ből 6 embernek az édes a kedvenc íze, és közülük is inkább a nők és a fiatalok édesszájúak.

Érdekesség továbbá, hogy a városlakók kevésbé kedvelik az édes ízt. 

A kutatásból mások mellett az is kiderült, hogy a kávét és a teát is általában édesen fogyasztják a magyarok, bár ez – a felmérés szerint – a korral, valamint a magasabb iskolai végzettséggel csökken.