Újra kell tervezni az osztálykirándulásokat, drágulnak az utak

2022.04.12. 06:47
A benzinárstop nem vonatkozik a három és fél tonnánál nehezebb járművekre, így a turistabuszokra sem.

Akár 15 százalékkal is drágulhatnak az autóbuszos kirándulások, köztük az osztálykirándulások költségei a magas üzemanyagárak és a gyenge forintárfolyam miatt – mondta egy turistautakat és osztálykirándulásokat szervező cég vezetője az RTL Klub híradójának. A turistabuszokra ugyanis nem vonatkozik a hatósági árazás, így piaci áron jutnak a benzinhez.

Habinyákné Zagyva Orsolya a szülői munkaközösség tagja egy hajdúszoboszlói iskolában. Gyermeke és társai hamarosan Debrecenbe mennek osztálykirándulásra. Egy debreceni ingyenes programlehetőségre készülve ajánlatokat kértek különböző buszos cégektől, és 35 ezer és 50 ezer forint közötti árajánlatokat kaptak. Az anyuka szerint ezt az összeget még vállalják a szülők, de úgy spórolnak, hogy csak egy napra megy az osztály.

Az egyik nagy busztársaság ügyvezetője arról beszélt: kedvezményt már nem tudnak adni, és elképzelhető, hogy hamarosan árat is kell emelniük. A benzinárstop ugyanis nem vonatkozik a három és fél tonnánál nehezebb járművekre, így a turistabuszokra sem.

Az üzemanyag jelenleg 50 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ez – ha a fuvardíjból vett részarányát nézzük – azt jelenti, hogy körülbelül 10-15 százalékkal kell emelni az árakat. A buszok és alkatrészek vásárlása mind euróalapú, így a forint gyengülése jelentősen tovább növeli a költségeket

– mondta Nagy Sándor, a Grand Tours ügyvezetője. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke beszámolt róla, hogy több osztályfőnök jelezte, hogy a dráguló üzemanyagár miatt újra kellett tervezni az osztálykirándulásokat.