Nagyot nőtt márciusban a használt autók importja

2022.04.16. 07:02

Összesen 12 830 használt személyautót regisztráltak márciusban Magyarországon, ami a februárinál nyolc, a tavaly márciusinál 22 százalékkal több – közölte a joautok.hu az MTI-vel, a DataHouse adatai alapján.

A tájékoztatás szerint a használt autók importjában 2020 februárja óta nem volt ekkora forgalom, a használtautó-behozatal egyértelmű okaként pedig az újautó-kínálatot nevezték meg.

Halász Bertalan, a joautok.hu vezérigazgatója a kommünikében azt is kifejtette, hogy az Ukrajnában zajló háború közvetett hatásai miatt tovább súlyosbodó alkatrész- és segédanyaghiány márciusban általában tovább növelte a várakozási időt a márkakereskedéseknél.

A kereslet egy része a gyorsabban elérhető használt autók piacán jelenik meg – tette hozzá.

A hirdetési portál szerint az első negyedévben behozott használt személyautók több mint harminc százalékát három márka gyártmányai tették ki: Volkswagen, Opel, Ford.

A közlemény szerint a behozott autóknak már csaknem a fele, 48 százaléka az alsó közép, illetve a kisautó kategóriába sorolható, a járvány kitörése előtt ez az érték még 42 százalék volt.