Az amerikai kormány továbbra is határozottan kitart a szankciók mellett

32786WP-highres
2022.04.19. 09:50
Hétfőn tartott beszédében Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes megvédte az Oroszországgal szembeni, az ukrajnai inváziót követően bevezetett példátlan büntetőintézkedéseket. Visszautasította azokat a figyelmeztetéseket, amelyek szerint az Egyesült Államok és szövetségesei által bejelentett átfogó szankciók a nemzetközi gazdaságot is veszélyeztetik.

Az egyik legnagyobb aggály, miszerint a Nyugat azt kockáztatja, hogy az eddigi egységes dolláralapú kereskedelem a büntetőintézkedések hatására széttöredezett globális gazdasághoz fog vezetni. Ezzel a kritikával Wally Adeyemo egyenesen szembement.

Nemcsak azt mutattuk meg, hogy mennyire nélkülözhetetlen ez a globális pénzügyi rendszer, és milyen költséges, ha kizárnak belőle valakit, hanem azt is, hogy mennyire hiábavaló, ha megpróbáljuk kikerülni. Oroszország erőfeszítései, hogy elszigetelje magát a szankcióktól, a közösen felépített pénzügyi rendszer ereje miatt kudarcot vallottak

– mondta az amerikai pénzügyminiszter-helyettes.

Amikor konkrétan a dollárnak a világ valutájaként betöltött szerepéről kérdezték, Adeyemo megjegyezte, hogy az USA rendelkezik a „legmélyebb és leglikvidebb” tőkepiacokkal, „dinamikus” gazdasággal és „stabil” jogszabályokkal.

A DOLLÁR TOVÁBBRA IS MINDENÜTT JELEN LESZ, MÉG AZOKBAN AZ ORSZÁGOKBAN IS, AMELYEK MEGPRÓBÁLNAK KITÖRNI BELŐLE

– idézi Adeyemót a Financial Times.

A pénzügyminiszter-helyettes szerint az oroszellenes egység puszta mérete azt jelenti, hogy Oroszországnak korlátozott lehetőségei vannak a szankciók hatásának tompítására, így éles recessziót és szárnyaló inflációt okoznak Moszkvának. Az energia- és élelmiszerárak világszerte szintén megugrottak a büntetőintézkedések hatására, ez fokozta az inflációs nyomást, amely a fejlett gazdaságokban egyre magasabbra emelkedett.

Adeyemo kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész további lépéseket tenni Oroszországgal szemben. Más pénzügyminisztériumi tisztviselők hétfőn külön kitértek arra, hogy azok ellen is fellépnek, akik megpróbálják kijátszani a szankciókat vagy elősegítik az ilyen lépéseket.

Amíg az invázió folytatódik, addig a szankcióink is folytatódni fognak

– hangsúlyozta Wally Adeyemo, majd úgy folytatta, hogy elvárja Kínától, hogy tartsa be a szankciórendszert.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Wally Adeyemo 2022. március 29-én. Fotó:  JOHANNA GERON / POOL / AFP)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!