Megbírságolta az egyik egészségpénztárt az MNB

DSC 1235
2022.04.19. 13:54
Összesen 9,15 millió forint bírságot szabott ki az MNB a Patika Egészségpénztárra, egyebek között az egyéni számlák tartalékának nyilvántartására, a hozamfelosztásra, a tagsági jogviszonyok megszűnésére, a szolgáltatási igény bejelentésére irányadó határidőre, a pénztári kifizetések jogalapjának ellenőrzésére és teljesítésének határidejére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott le a Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál (Patika pénztár), annak 2017. január 1-jétől az ellenőrzés lezárásáig terjedő tevékenységét áttekintve – közölte kedden a jegybank.

Az MNB felszólította a Patika pénztárat, hogy biztosítsa az egyéni számlák tartalékára vonatkozóan az egyezést a főkönyvi kivonat és a letétkezelői eszközértékelés között. Emellett a pénztárnak a jogszabályoknak megfelelően kell eljárnia könyveinek szabályszerű vezetésével, ezekből eredő adatszolgáltatásával – elsősorban a panaszokra és negyedéves jelentésekre vonatkozóan –, valamint a nyilvántartási és ellenőrzési rendszer megfelelő működésével összefüggésben. Olyan nyilvántartási rendszert kell kialakítania, amely biztosítja, hogy minden, egyenleggel rendelkező pénztártag a számlaegyenlegéhez mérten részesüljön a hozamfelosztásban.

Az MNB vizsgálatának megállapítása alapján a pénztárnak felül kell vizsgálnia a tagok részére nyújtott adományok, illetve támogatások, valamint a munkáltatói hozzájárulások megosztását, jóváírását a vizsgált időszakban, és ennek kapcsán korrekciókat is végre kell hajtania.

A jegybank feltárta, hogy

a Patika pénztár működése a tagsági jogviszony megszűnése tekintetében sem felelt meg minden esetben a jogszabályi előírásoknak,

többek között a kilépő pénztártagokkal történő elszámolások, a kifizetési határidők és az elhunyt tagok örökrészének kifizetése kapcsán. Az MNB felhívta az egészségpénztár figyelmét arra, hogy kifizetést kizárólag a kedvezményezett, illetve örökös igénylése vagy meghatalmazás rendelkezésre állása esetén teljesítsen.

Vizsgálata nyomán a jegybank arra is felszólította a pénztárt, hogy ellenőrző bizottsága maradéktalanul tegyen eleget a jogszabályban foglalt rendszeres ellenőrzési kötelezettségének (például rendszeresen vizsgálja felül az MNB határozatainak, javaslatainak teljesítését). Az MNB jogsértést állapított meg ezeken túlmenően a pénztár informatikai biztonsága, illetve célzott szolgáltatási szerződései tekintetében is.

A vizsgálat egyebek mellett feltárta, hogy az önsegélyező pénztári szolgáltatások tekintetében a Patika pénztár nem minden esetben tartotta be a szolgáltatási igény bejelentésére irányadó határidőre, a kifizetés jogalapjának ellenőrzésére és teljesítésének határidejére vonatkozó jogszabályokat.

A feltárt jogsértések miatt az MNB a Patika pénztárra 8,35 millió forint felügyeleti bírságot és további nyolcszázezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A fogyasztóvédelmi bírság oka a fogyasztói panasz elutasítására, megválaszolására, nyilvántartására, valamint a pénztártitok megtartására vonatkozó rendelkezések megsértése volt. A pénztárnak 2022. augusztus 1-jéig kell – dokumentumokkal igazoltan – beszámolnia az MNB-nek a hiányosságok megszüntetésére tett intézkedéseiről – olvasható a jegybank közleményében.

(Borítókép: Bődey János / Index)