A kriptodevizákat is megroppantják a szankciók

GettyImages-1312493974
2022.04.22. 13:26
Az Oroszországgal szemben, az ukrajnai provokálatlan invázió miatt bevezetett szankciók szakértők szerint akadályozhatják a több milliárd dolláros kriptoszektor növekedését. A büntetőintézkedések ráadásul már direkt célozzák a digitális pénzeket.

Az Egyesült Államok törvényhozói kezdetben attól féltek, hogy a kriptodevizák segíthetik majd Oroszországot, valamint a szankcionált orosz magánszemélyeket, hogy kijátsszák a nyugati korlátozásokat. Az elmúlt héten ezért célba vették a BitRiver orosz bitcoinbányászati céget is. Az amerikai Pénzügyminisztérium Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala attól tart, hogy Oroszország pénzzé teheti hatalmas olajkészleteit és más természeti erőforrásait az energiaigényes kriptobányászat számára, hogy így szerezzen dollárt.

A szankciók megbénítják a BitRivert és különböző leányvállalatait, blokkolva az amerikai kriptotőzsdékhez vagy bányászati eszközökhöz való hozzáférésüket. A kriptobányászat speciális számítógépeket igényel, amelyek sok energiát fogyasztanak. Tehát a kereslet és a kínálat találkozhatna az orosz energiahordozók esetében.

A lépés azt mutatja, hogy az amerikai tisztviselők még mindig komolyan aggódnak amiatt, hogy Oroszország kihasználhatja természeti erőforrásait kriptobányászat folytatására a szankciók kijátszása érdekében. Az energetikai alapú üzletelés nem lenne példa nélküli – mint arról a CNBC is megemlékezik –, Irán és Észak-Korea a múltban már alkalmazta a tokeneket, hogy pénzhez jusson.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje közölte, hogy a Moszkva elleni uniós szankciók ötödik hullámára válaszul korlátozza szolgáltatását az orosz felhasználók számára.

A 10 000 eurónál nagyobb digitális valutával rendelkező orosz Binance-számlákon nem lehet majd betétet elhelyezni vagy kereskedni, és csak pénzt lehet kivenni.

„Bár ezek az intézkedések korlátozzák az egyszerű orosz állampolgárok számára [a hozzáférést a kriptóban tartott vagyonukhoz], a Binance-nak továbbra is az iparág élére kell állnia a szankciók végrehajtásában” – írta a cég a honlapján közzétett frissítésben. 

Oroszország hatalmas kriptopénzpiacnak ad otthont: a Kreml becslése szerint az oroszok nagyjából 10 000 milliárd rubel (mintegy 41 890 milliárd forint) értékű digitális eszközzel rendelkeznek.

Nem világos, honnan származnak ezek az adatok, de egyre több jel utal arra, hogy az oroszok a kriptopénzek felé fordulnak, mint a rubel alternatívája, mivel a valuta összeomlik az ország gazdasági elszigeteltsége miatt.

A CryptoCompare adatai szerint a rubelben denominált kriptokereskedelmi volumen márciusban elérte a 111,4 milliárd rubelt (465 milliárd forint), ami jóval magasabb, mint a korábbi hónapokban. Az aktivitás áprilisban visszaesett, a teljes havi forgalom mindössze 19,2 milliárd rubelt ért el. Márciusban a Binance volt a legnépszerűbb tőzsde a rubel-kriptó volumen tekintetében, az ügyletek 77 százalékát bonyolították le a platformon.

A 2022 márciusával végződő hat hónapban a rubel-kriptó kereskedési volumen meghaladta a 420 milliárd rubelt, azaz több mint 5 milliárd dollárt a CryptoCompare szerint.

Eközben a Cambridge-i Egyetem adatai azt mutatják, hogy az ország a kriptobányászat egyik központja: 2021 augusztusában Oroszország a globális bányászathoz szükséges feldolgozási teljesítmény mintegy 11 százalékát adta, ezzel Kazahsztán mögött a harmadik legnagyobb bányászati központ volt.

(Borítókép:  Chesnot / Getty Images)