Írország heti 120 ezer forint támogatást kínál a művészeknek

2022.04.23. 16:16
Az ír kormány pénzügyi támogatást kezdeményez kétezer művész számára, hogy azok magasabb szinten űzhessék a mesterségüket.

Írországban több mint kétezer író, festő és zenész igényelheti majd a következő három évben a heti 325 eurós (120 ezer forintos) pénzügyi támogatást – számolt be a Time Out. A művészek évszázadok óta küzdenek a hivatás és a pénzügyi biztonság közti szakadékkal, azonban az ír kormány alapjövedelem-biztosításával a helyi művészek mostantól szabadon végezhetik a hivatásukat. 

Írország művészete és kultúrája, annak minden különlegességével és változatosságával, identitásunk forrása. A művészeti alapjövedelem egyedülálló lehetőség számunkra, hogy támogassuk művészeinket és alkotóinkat, és biztosítsuk, hogy a művészetek a jövőben is virágozzanak

– nyilatkozta Micheál Martin ír miniszterelnök. 

A finanszírozási rendszer célja, hogy kezelje „a művészeti munka időszakos és gyakran projektalapú jellegével járó jövedelmi instabilitást”. A programra összesen 25 millió eurót (9,3 milliárd forintot) különítettek el. A pályázat nem versenyalapú, ami azt jelenti, hogy a munka minősége nem számít.