Jóval drágábban fogunk idén nyaralni

GettyImages-1329141157
2022.04.27. 09:10
A Magyar Utazási Irodák Szövetségének adatai szerint átlagosan csaknem 10 százalékkal lesznek drágábbak idén a nyári külföldi szervezett utak. Ennek ellenére sok a foglalás, sokan keresik a tengerparti kikapcsolódás lehetőségét.

Az utazási kedv az elmúlt két évben nemhogy csökkent, hanem nagyban nőtt. Ennek értelemszerűen az is az oka, hogy sok korlátozás volt, és aki teheti, nagyon szeretne menni, kikapcsolódni és felhőtlenül tölteni a nyarat – mondta el a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője az Infostartnak

Bakó Balázs kiemelte: az előfoglalási időszakban nagy volt az érdeklődés a tengerparti nyaralások iránt, beindultak a foglalások. A február 24-én kitört orosz–ukrán háború nagyjából másfél hétre megállította a jelentkezéseket, de jelentősebb lemondásokat nem tapasztaltak, leszámítva az egyébként népszerű moszkvai, szentpétervári körutazásokat, amelyeket töröltek a szervezők az év első felére. A megtorpanás után azt tapasztalták, hogy változatlanul foglalnak, érdeklődnek, komolyan fogynak a helyek – tette hozzá.

A szóvivő szerint idén már az utazásszervezők is sokkal optimistábban szerveznek.

Körülbelül tízszázalékos lesz a drágulás

Az árakban nagyjából 10 százalékos emelkedéssel lehet számolni. Ennek oka, hogy a külföldi árak is változtak, a légitársaságok kerozindíjai, üzemanyagárai is emelkedhetnek, és nem tesz jót az infláció és a forint árfolyama sem.

Bakó Balázs szerint változatlanul népszerű Horvátország, ahova sokan nem irodán keresztül, hanem közvetlenül foglalnak. Emellett Görögország, Törökország, Egyiptom, Olaszország, Spanyolország és Tunézia is keresett maradt, ebben nincs nagy változás a járvány előtti időszakhoz képest.

A szervezet azt reméli, jó lesz az idei szezon, és elérheti a 2019-es év 80 százalékát.

A szóvivő közölte, hogy az európai országok és azon belül is a közkedvelt üdülőországok már feloldották vagy enyhítették a korlátozásokat, nagyban megkönnyítették a beutazást. Sok esetben indokolt az oltottság vagy szükség van védettségi igazolványra, de van olyan ország, amelyik már egyáltalán nem kéri ezt sem.

(Borítókép: Turisták egy ibizai strandon 2021. július 16-án Spanyolországban. Fotó: Zowy Voeten/Getty Images)