Óriási bajba kerülhetnek a kis benzinkutak

GettyImages-97962624
2022.04.27. 16:58
A szerdai kormányülésen döntöttek az árstopról: július 1-jéig marad a benzinárstop és az élelmiszerárstop is. Orbán Viktor a döntésről elmondta, hogy egész Európában emelkednek az árak, és szerinte ennek elsődleges oka a háború.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a családokat az áremelkedések következményeitől, ezért alkalmaznak árstopokat – jelentette ki szerdán Orbán Viktor miniszterelnök.

A bejelentést követően megkerestük Egri Gábort, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnökét, aki az Indexnek úgy fogalmazott:

ha nem kapnak támogatást, akkor július 1-től a kis benzinkutak be fognak zárni, mert már most is padlón és csődközeli helyzetben vannak.

Egri Gábor hozzátette: mindeközben a profitját figyelembe véve a Mol történelmi csúcson van. Elmondta, hogy egyelőre meg szeretnék várni, hogy a Magyar Közlönyből kiderüljön a pontos szabályzás, erre feltehetően este fog sor kerülni. A szövetség ezt követően fogja meghatározni a következő konkrét lépéseket. Egri Gábor szerint 

fenntarthatatlan az az állapot, hogy a több mint 3 millió autós olcsó tankolását családos vállalkozások vigyék a hátukon.

Ebben a szektorban már most óriási a probléma, és minimum 40 forint támogatásra van szükség literenként, hogy a helyzetük normalizálódjon – tette hozzá.

„Jelenleg ötszáz cég adta be az Innovációs és Technológiai Minisztériumba (ITM) a támogatási kérelmet az információnk szerint. Ezek azok a vállalkozások, amelyek igényelték a kormány által eddig meghirdetett 20 forintos támogatást” – közölte Egri Gábor, kiemelve: ez Soprontól Budapesten át Nyíregyházáig minden kis benzinkutat érint. Tehát a probléma régiótól független.

Az árstabilizációt egy elfogadható és szükséges intézkedésnek tartjuk a kormánytól, de etikátlan és társadalompolitikailag nem elfogadható, hogy a legkisebbek kárára hajtják végre

– nyilatkozta az Indexnek a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke. Ráadásul jön az aratási időszak, amikor kiemelten fontos kérdés az üzemanyagár.

(Borítókép: Miguel Villagran / Getty Images)