Majdnem egymilliárdot költöttek Áder János új villájára

DSC1659
2022.04.29. 18:45
929 millió forintba került annak a svábhegyi luxusvillának a bővítése, felújítása, amelybe Áder János köztársasági elnök költözhet, miután távozik hivatalából.

A svábhegyi ingatlan korábban az Egyesült Államok tulajdonában volt. A magyar kormány azáltal jutott hozzá, hogy cserébe átadtak egy másik ingatlant.

Az utóbbi időben a luxusvillát arra készítették elő, hogy Áder János oda költözhessen be, miután leköszön hivatalából. A rezidencia kibővítéséhez még egy külön kormányrendeletre is szükség volt, mivel a 720 négyzetméteres épület nagyobb lett annál, mint amekkorát a Budapest XII. kerületében érvényes előírások szerint építeni lehetett volna

Most Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő derítette ki egy közérdekű adatigényléssel, hogy egészen pontosan 929 millió forintba került csak az épület felújítása.

Korábban már felszólították, hogy ne fogadja el a luxusingatlant

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) a vagyonkezelésében lévő ingatlanon végez állagmegóvó, értéknövelő beruházást 929 116 725 forint értékben

– derült ki az adatigénylésre adott válaszból.

Áder Jánost már korábban is felszólították arra, hogy ne fogadja el ezt a luxusingatlant, mivel – adóbevallása szerint – amúgy is van három ingatlana, és tíz évvel ezelőtt például a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva Schmitt Pál sem fogadta el a neki felajánlott lakhatást. 

Az államfőnek május elején jár le a mandátuma, azt követően az idén márciusban köztársasági elnökké választott Novák Katalin követi a tisztségben. Volt köztársasági elnökként azonban élete végéig járnak neki bizonyos juttatások, ezekről is részletesebben írtunk ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)