Nem biztonságosnak minősítette a Nébih a legnagyobb belföldi mézeladó két termékét

B RKL20210613097
2022.04.29. 09:46
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a legnagyobb belföldi mézeladó, Klenáncz József két újabb akácmézének kivonását a forgalomból. A hatóság szerint nem megállapítható, milyen vegyipari anyagok, milyen alapanyagok felhasználásával készültek a tételek. Ez a gyártó hatodik tétele, melyet visszahívnak.

Elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a legnagyobb belföldi mézeladó, Klenáncz József két újabb akácmézének (az A3 és A5 tételazonosítóval megjelölt termékeknek) a forgalomból való kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását. 

„Az ügyfél által szolgáltatott dokumentumok alapján nem lehet megállapítani, hogy az A3 és A5 tétel milyen alapanyagok felhasználásával készült, és azt sem, hogy ezen alapanyagok honnan származnak. Mindezek következtében az A3  és A5 tétel nem nyomon követhető, így egészséget veszélyeztető, nem biztonságos élelmiszernek minősül” – közölte a Nébih a visszavonásról a honlapján.

A CBA-üzletekben is érdekelt Klenáncz mézeivel nem először van probléma a 24.hu szerint, amely szerint ez már a hatodik tételsor, amelyeknél fél éven belül ugyanezen szabálytalanságokat állapították meg, és vontak ki a forgalomból. (Ráadásul 2011-ben is került már sor ilyen lépésre öt gyártási tétel esetében.)

A portállal a Nébih közölte, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy a hatóság legfeljebb egy évre, teljesen vagy részlegesen felfüggessze vagy korlátozza a gyártó tevékenységét. De súlyosabb esetben a működését is legfeljebb három évre megtilthatja, vagy akár addig nem engedheti újraindulni a céget, amíg a jogsértésben rejlő kockázat mértékét és jellegét figyelembe véve nem kezelik a helyzetet megfelelően.

Viszont egyelőre csak arról döntöttek, hogy gyakrabban folytatnak majd vizsgálatokat, de az esetleges ismétlődő jogszabálysértés esetén a szankciók mértéke is jelentősen emelkedik. Az eddigi szabálysértésekért jellemzően pár milliós bírságokat kapott Klenáncz József üzeme.

A Tesco és a Spar már nem árulja a vállalkozó akácmézeit. A CBA nem válaszolt a portálnak, amit azért meglepő, mert a vállalkozó az egyik cégével nyolc magyarországi CBA-üzlet tulajdonosa.

(Borítókép:  Róka László / MTI)