Fellélegezhetnek a magyar a bankok, csökkentették a rekordbírságukat

B RKL20210814007
2022.04.29. 08:49

Végül majdnem a felére csökkentette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a bankokra kiszabott büntetést a végtörlesztési kartell ügyében. A pénzintézetek trükközésének lényege az volt, hogy a hatóság okirati bizonyítékok alapján (e-mail-levelezések, belső feljegyzések) megállapította, hogy a piaci szereplők egységes, átfogó terv keretében a hitelkiváltás intenzitásának csökkentése és a rögzített árfolyamú végtörlesztések visszafogása érdekében összehangolták magatartásukat. Ennek részeként a végtörlesztéssel kapcsolatos stratégiára és az érdeklődő ügyfelekre vonatkozó információkat is megosztottak egymással, emellett egyes bankok között kétoldalú egyeztetésekre is sor került. Mindezek alkalmasak voltak arra, hogy összehangolják a végtörlesztések korlátozására irányuló egyedi stratégiájukat.

Első határozatában a GVH még a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9,5 milliárd összegű bírságot szabott ki a Budapest Bankra, a CIB-re, a Citibankra, az Erstére, az MKB-ra, a Magyar Takarékszövetkezeti Bankra, az OTP-re, az UCB-re, az Unicreditre és a K&H-ra.

A döntést az érintett pénzintézetek közül több bíróság elé vitte, az első fokon eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság és a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék egyaránt elutasította a felperesek kereseteit. Azonban a Kúria a Budapest Bank, a CIB, az Erste, a K&H, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és az UniCredit vonatkozásában a versenytanácsi döntés bírsági részeit hatályon kívül helyezte, és a GVH-t új eljárásra kötelezte. Ez 2017 márciusában indult meg, és 2018 nyár végén a már említett 4,9 milliárdos cechhel végződött. Vagyis már ekkor is nagyjából 50 százalékkal mérséklődött az összeg.

Végül most a Világgazdaság szerint április 21-én harmadjára is döntést hozott a GVH, a határozat szerint hat bankot bírságoltak meg, együttesen mintegy 1,8 milliárd forintra. Ez már kevesebb mint 19 százaléka az eredeti büntetésnek.

Fontos részlet, hogy a Kúria abban igazat adott a versenyhivatalnak, hogy kartellezés volt, egyedül abban adott igazat a pénzintézeteknek, hogy a GVH nem határozta meg jól az érintett piacot, majd pedig a büntetés kalkulációjakor sem járt el helyesen. Ezért lehetséges, hogy mintegy 80 százalékkal mérsékelték a bírságösszeget, amivel egy majdnem 10 éves ügy ér véget.

(Borítókép: A Gazdasági Versenyhivatal cégtáblája az épületén, az V. kerületi Alkotmány utcában 2021. augusztus 14-én. Fotó: Róka László / MTI)