Hamarosan újra tárgyalóasztalhoz ülhet a kormány a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal

01
2022.05.01. 21:55
Több olyan tényező is van, ami miatt napokon belül tárgyalóasztalhoz ül a kormány a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal. Ugyanakkor az egyik szakszervezeti vezető szerint még nem várható, hogy konkrét intézkedésekről tárgyaljanak a szociális partnerek.

Napokon belül tárgyalóasztalhoz ül a kormány a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal, ugyanis az orosz–ukrán háború, valamint a vártnál magasabb infláció miatt új intézkedésekre lesz szükség – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a fogyasztói árak emelkedése mellett az újabb bérrendezések kérdése is szerepel a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok országos szövetségének elnöke elmondta: új helyzetet teremtett az orosz–ukrán háború, továbbá a korábban remélt négy-öt százalékos várakozásokat meghaladó, bőven nyolc százalék feletti az infláció. 

Emiatt az egyeztetések már a jövő héten megkezdődnek a kormány, a szakszervezetek és a versenyszféra között. De az új lépésekre a munkavállalókat, a családokat és a gazdasági szereplőket érintő káros következmények tompítása érdekében is szükség van.

Újra kell gondolni a korábbi bérmegállapodásokat, de akár újabb bérintézkedések is napirendre kerülhetnek a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (VKF) ülésén

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre, aki szerint a jövő heti ülésen még nem várható, hogy a szociális partnerek konkrét intézkedésekről tárgyaljanak.

Szerinte ugyanakkor kritikus fontosságú a munkavállalók reálkereset-csökkenésének elkerülése a mostani, bizonytalan helyzetben. 

(Borítókép: Palkovics Imre 2018. december 16-án. Fotó: Huszti István / Index)