Sokan hiába kaptak béremelést, elviheti az infláció

PAP 3091
2022.05.02. 06:18
A fizetésemelésben részesültek 58 százaléka 10 százalékos béremelésben részesült, amely az idei inflációnak a mértékével hasonló. Minden második magyar munkavállaló elégedetlen a jelenlegi keresetével.

A dolgozók 61 százaléka kapott idén fizetésemelést, de többségük legfeljebb 10 százalékot, ami annyit jelent, hogy nekik a teljes bérfejlesztésüket elviheti az infláció. Ez derült ki a Pulzus Kutató reprezentatív kutatásából, amelynek részleteit az RTL Híradóval osztották meg. A felmérés alapján a hazai munkavállalók ötöde tart attól, hogy elveszítheti állását.

Az elmúlt évben a virsli 11, a sör pedig 7 százalékkal drágult a KSH kimutatása szerint. A munkavállalók 36 százaléka viszont egy forinttal sem visz többet haza, mint egy éve.

A fizetésemelésben részesültek 58 százaléka 10 százalékos béremelésben részesült, amely az idei inflációnak a mértékével hasonló. Nagyjából minden második magyar munkavállaló elégedetlen a jelenlegi keresetével.

A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda szerint ott voltak magasabbak a béremelések, ahol létezik szakszervezet, érdekképviselet hiányában érdemi bértárgyalásokra nem került sor. A KSH márciusi adatai szerint közel 4 700 000 ember dolgozik Magyarországon, és 3,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. A jegybank a gazdasági növekedés lassulásával számol az orosz–ukrán háború miatt.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)