Németország terítette lapjait: kész támogatni az embargót

327Y4RW-highres
2022.05.02. 17:22
Németország támogatná az orosz olajimport azonnali vagy ideális esetben néhány hónapon belüli betiltására irányuló uniós terveket. – Ezt Robert Habeck gazdasági miniszter jelentette ki hétfőn Brüsszelben. Az Európai Unió Bizottsága az év végéig javasolja, hogy az orosz olajat fokozatosan vonják ki a tagállamok a térség gazdaságából. Ennek az az oka, hogy szinte konszenzus van arról, hogy az energiaexportból származó bevételek döntő szerepet játszanak Moszkva ukrajnai inváziójának finanszírozásában.

Németország nem ellenzi az Oroszországgal szembeni olajtilalmat. Természetesen ez nehéz teher, de mi készek lennénk erre

– mondta Habeck, hozzátéve: Európa legnagyobb gazdasága, Németország az oroszolaj-részesedését az ukrajnai orosz invázió előtt 35 százalékról 12 százalékra csökkentette. A német gazdasági miniszter – a Reuters beszámolója szerint – hozzátette:

Segítene, ha hetek vagy akár hónapok állnának rendelkezésre az előkészülethez. Meg kellene találni még azokat a lehetőségeket, amelyek nyugatról keletre tudják szállítani az olajat, illetve elő kellene készíteni a kikötőket és a csővezetékeket is. Az idő tehát hasznos lenne, de azt hiszem, más országoknak nagyobb gondjaik is vannak ennél.

Az uniós országok már szinte a háború kirobbanását követően azonnal elkezdték mérlegelni, miként lehetne Vlagyimir Putyin nyersanyagexportját célba venni, a szénnel kapcsolatos szankciókról korábban már meg is állapodtak.

Feltehetően Brüsszelben a héten végleges döntés születhet a kérdésről, és az is vélelmezhető, hogy az EU nem fog azonnali, teljes körű tilalmat bevezetni orosz olajimportra.

Magyarország folyamatosan és egyértelműen hangsúlyozza: a nyersanyagembargóval kapcsolatos problémák gazdasági természetűek, nem politikai jellegűek.

A tagállamok értelemszerűen eltérően állnak ehhez a problémához. Ennek okai a történelemben, nem a politikában keresendők. Minden tagállamot máshogy érintene egy teljes körű embargó – ahogy arról korábban már többször is beszámoltunk.

(Borítókép: Ina FASSBENDER / AFP)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!