Idén kivételesen nem az időjárás drágítja a mézet

2022.05.02. 13:44
Még kedvezők a méhészek idei kilátásai, bár a hűvösebb tavasz miatt eddig kevesebb nektárt tudtak gyűjteni a méhek, viszont az aszályos március utáni csapadékosabb április jót tett a virágzás előtt álló növényeknek – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Szintén biztató, hogy az elmúlt két évvel szemben az akácosokat eddig nem érte jelentős fagykár. 

A méz drágulása ugyanakkor idén is biztosra vehető. A világszerte emelkedő kereslet mellett főleg az ukrán virágmézexport hiányát érzi majd meg az európai piac. Korábban a harmadik országokból az uniós piacra érkező méz negyven százalékát tette ki az ukrán mézexport.

Ha ez kimarad, nagy kereslet lesz a mézre – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Bross Péter. Az uniós mézpiacon fellépő hiány minden bizonnyal az árakra is hatással lesz. Mint minden más mezőgazdasági terméknél, úgy a méz esetében is drágulásra lehet számítani, ennek mértéke azonban az OMME elnöke szerint nem lesz akkora, mint amekkorát akár a gabona esetében látni lehet.

Az újabb drágulás azonban magával hozza, hogy szaporodnak a boltokban a kérdéses minőségű, olcsóbb importtermékek, de legutóbb például egy hazai mézkiszerelő miatt kellett sorozatban hatodszor intézkednie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak, mivel nem volt nyomon követhető az általa a kiskereskedelmi láncoknak szállított áru.