A Citibanktól indulhatott az európai piacokat megbénító hullám

DKRCS20140908022
2022.05.03. 14:42
Az európai tőzsdéken hétfőn bekövetkezett flash crash több indexet is hirtelen zuhanásba taszított, ami riadalmat keltett a befektetők körében egy olyan napon, amikor az ünnepnapok miatt világszerte alacsony volt a kereskedési volumen. Egy félrenyomott billentyű ütötte ki a tőzsdét.

Londoni idő szerint hétfőn nem sokkal reggel 8 óra előtt ideiglenesen leállt a kereskedés több európai piacon, miután néhány részvény hirtelen meredeken zuhant. A legsúlyosabb veszteség a skandináv részvényindexeknél csapódott le: a svédországi Stockholm OMX 30 részvényindex egy pillanat alatt 8 százalékot esett, majd a veszteségek nagy részét lefaragva 1,9 százalékos mínuszban zárta a kereskedést.

Az amerikai bankóriás, a Citigroup hétfőn vállalta a felelősséget a villámgyors bedőlésért (flash crashért). A nagybank szerint az egyik kereskedőjük követett el hibát egy tranzakció bevitele során. Perceken belül azonosították és javították – írja a CNBC a Citibank szóvivőjére hivatkozva.

Az európai piacok a hétfői kereskedést meredek csökkenéssel zárták, mivel a befektetők reagáltak a flash crashre, és árazni kezdték a Kínából és Németországból érkező gyenge gazdasági adatokat. A páneurópai Stoxx 600-as index kedd délután kismértékben csökkent, mivel a piaci szereplők világszerte figyelemmel kísérték a kulcsfontosságú kamatdöntéseket.

A flash crash egy eszköz árfolyamának rendkívül gyors zuhanását jelenti, amelyet még ugyanazon a napon belül gyors fellendülés követ. Általában néhány perc alatt következik be, és gyakran kereskedési hiba okozza – főként akkor fordul elő, ha valaki rossz számítógépes billentyűt nyom le az adatok beviteléhez. A nagy frekvenciás kereskedéssel foglalkozó cégeket az elmúlt években számos flash crashért okolták.

(Borítókép: Krizsán Csaba / MTI)