Átvették a magyar gyermekvédelmi törvényt, beszakadt a Disney-részvények árfolyama

GettyImages-1233254943
2022.05.04. 17:33
Történelmi csúcsra értek a Disney-részvények 2021 márciusában, tizennégy hónapja úgy tűnt, a floridai központú filmgyártónak a határ a csillagos ég. Csakhogy a tőzsdén semmi sem biztos, és ma, bő egy évvel később, negyven százalékkal kevesebbet érnek a Disney papírjai a tavaly márciusinál. Még az is lehet, hogy a magyar gyermekvédelmi törvény áll a példátlan árfolyamzuhanás hátterében.

2021. március 8-án 201,91 dollárt ért egy Disney-részvény, és a trend egyértelműen felfelé mutató volt. Tizennégy hónap elteltével a papír 113,55 dolláron áll. A zuhanás 43,8 százalékos. 

A floridai Lake Buena Vistában – Orlando város közelében – van a Walt Disney World, a világ leghíresebb témaparkja a Magic Kingdommal, a Mágikus Királysággal, benne Hamupipőke kastélyával, amely tavaly augusztusban ünnepelte a park fél évszázados évfordulóját. Most pedig – legalábbis pénzügyi értelemben – a vállalkozás romokban hever.

A részvénytársaság az utóbbi hetekben a figyelem középpontjába került azok után, hogy nyíltan szembeszállt a floridai kongresszus által elfogadott és Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó által aláírt törvénnyel, melynek lényege: az általános iskola harmadik évfolyamától lefelé tilos Florida államban bármiféle, a szexuális orientációval, illetve a nemi identitással kapcsolatos témát oktatni, szóba hozni a tanórákon, továbbá tilos ezekkel a kérdésekkel foglalkozni „olyan módon, ami nem a gyermek életkorának megfelelő, vagy a fejlődésére károsan hat”.

Az ember nem tud szabadulni a gyanútól, hogy a floridai honatyák a magyar „gyermekvédelmi törvényt” vették alapul, tekintették mintának, amikor megszövegezték és megszavazták a saját rendelkezésüket, hiszen annyira kísérteties a hasonlóság még a szóhasználatban is.

De itt még koránt sincs vége a történetnek, mondhatni, most jön a csattanó: április 21-én a floridai képviselőház elfogadott egy törvényt, amely megszünteti a Walt Disney cég különleges jogi státuszát az államon belül, amely döntésnek messzire ható adóügyi következményei vannak a társaságra nézve. A Disney az állam egyik legnagyobb, magántulajdonban lévő munkaadója hatvanezer alkalmazottal. A törvényjavaslatot időközben már alá is írta DeSantis kormányzó, és törvényerőre emelkedett. 

Mármost a Disney heves kultúrharcot folytat a floridai törvényhozással, mivel a társaság vezetői úgy érzik, a törvénynek nem is nagyon burkoltan LGBTQ-ellenes éle van. Igen ám, csakhogy mióta a Disney szembehelyezkedett a törvénnyel, további tíz százalékkal esett a részvények árfolyama, azaz a kultúrharc anyagi vesztesei maguk a társaság részvényesei, a befektetők. Főleg azok után, hogy megvonták a cég különleges adóügyi státusát, azaz a jövőben ugyanazok a szabályok érvényesek a Disney-re, mint a többi, mezei vállalkozásra. 

De mit is tesz a Disney? Karey Burke eljuttatott a cég alkalmazottaihoz egy videót, amelyben először is elmondta, hogy ő két queer (nemileg nehezen beskatulyázható) gyerek édesanyja, és a gyerekeitől tudja, hogy az ezredfordulón vagy az után született fiatalok már „harminc-negyven százalékkal queerebbek”, mint a korábbi generációk voltak, bármit is jelentsen ez. Márpedig – Burke szerint – a Disney mindig is a világtrendek élvonalában járt, és ennek így kell lennie ezentúl is.

Ennek szellemében az elnöknő azt akarja, hogy a jövőben a Disney-produkciókban a szereplőknek legalább az ötven százaléka LMBTQ legyen, vagy valamelyik etnikai kisebbség képviselője. 

No, ennek hatására hozta meg a floridai képviselőház a fent említett törvényt, és vonta meg a különleges adózási státust a Disney-től, mire azonnal meredeken zuhanni kezdett a cég részvényeinek árfolyama.

A jelek szerint az üzleti világ nem díjazza, ha a kultúrharc ürügyén túlzásokba esik egy világcég elnöke.

Úgy tűnik, hogy nemcsak a Disney, de egy másik hatalmas vállalat, a Netflix is hasonló cipőben jár. A cég árfolyamesése még durvább. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, bár a cég tartja piacvezető pozícióját, közel kétszázezer felhasználót veszített az első negyedévben. Szakértők szerint ott is az a piac megértése, hogy a cégvezetés által erőltetett LMBTQ-téma és tartalom összefügghet az árfolyameséssel.

(Borítókép: A Walt Disney Co. bejárata Los Angelesben. Fotó: Dania Maxwell / Los Angeles Times / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport