23 éves csúcson a cseh alapkamat

2022.05.05. 15:33
A cseh jegybank az eddigi öt százalékról 5,75 százalékra emelte az alapkamatot. A kamatfolyosót is 0,75 százalékponttal feljebb tolták, ezért az alját 4,75 százalékra, a tetejét pedig 6,75 százalékra növelték.

A cseh jegybank az eddigi öt százalékról 5,75 százalékra emelte az alapkamatot – közölte csütörtökön Markéta Fischerová, a jegybank szóvivője. Az alapkamat 1999 óta most a legmagasabb.

A kamatemelésről szóló döntést a folyamatosan emelkedő csehországi inflációval és az ukrajnai háború hatásaival indokolták.

Csehországban 12,7 százalékra nőtt az éves infláció márciusban, miközben a februári adat még 11,1 százalék volt. A cseh fogyasztói árindex 1998 májusa óta – amikor 13 százalék volt – most a legmagasabb.

A jegybank sorozatban már hatodszor emelte több mint 0,25 százalékponttal az alapkamatot, ezt megelőzően március végén volt 0,5 százalékpontos emelés. A pénzügyi elemzők egy részét meglepte a 0,75 százalékpontos emelés, mivel a többségük ezúttal csak 0,5 százalékpontos szigorításra számított. Általános elemzői vélemény, hogy az alapkamat újabb emelése tovább drágítja a céges és a lakossági banki kölcsönöket, valamint a beruházásokat.

A cseh jegybank 0,75 százalékponttal, 6,75 százalékra emelte a lombard kamatot is (ez a kamatfolyosó teteje), és ugyanilyen mértékben, 4,75 százalékra emelte a diszkontkamatot is (ez a kamatfolyosó alja).

A kamatemeléseket korábban többen is bírálták: Andrej Babiš volt kormányfő és Miloš Zeman államelnök egyaránt úgy vélekedett, hogy a jegybank jelenlegi kamatpolitikája megkárosítja a cseh gazdaságot. Jiří Rusnok, a cseh jegybank elnöke szerint a bírálatok alaptalanok.