El ne higgye, hogy Matolcsy György e-mailben kér pénzt öntől!

DSZZS20200416004
2022.05.06. 18:03
Az MNB a nevével való visszaélés miatt tesz büntetőfeljelentést a nyomozó hatóságnál. A károsultakat a rendőrséghez irányította a jegybank.

Csalók küldenek elektronikus leveleket magyar magánszemélyeknek külföldi munkalehetőséghez vagy onnan érkező nagy összegű állítólagos pénzküldeményekhez kapcsolódó, az MNB által felszámítandó díjakról – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Az egyik ilyen értesítés szerint az adott ügyfélnek küldött nagy összegű külföldi pénzküldemény döntő részét „az MNB zárolta”, és ennek feloldásához a magánszemélynek több tízezer forintos jutalékot kell befizetnie egy külföldi bankszámlára. Egy másik eset szerint a külföldi átutalás teljesítéséhez több ezer dollárért „az MNB-nek kell újból aktiválnia” az adott ügyfél bankszámláját. Ezzel kapcsolatban a jegybank hangsúlyozza, hogy 

nem végez közvetlenül lakossági vagy vállalati ügyfelek számára semmiféle kereskedelmi banki elszámolási vagy adminisztrációs tevékenységet.

Magyarán ilyesmiért nem kérhet pénzt a nevében senki, ahogy azzal kapcsolatos ügyféladatokat sem igényel elektronikus levélben, és főleg nem küld rossz magyarsággal, esetleg érezhetően fordítóprogrammal írt leveleket, amelyekben a vonakodó ügyfeleket azzal fenyegeti, hogy ha rövid időn belül nem fizetik be a jutalékot, a teljes átutalandó összeg elveszhet. 

A levelekben szereplő – az MNB-től, illetve annak elnökétől származónak látszó – információk hamisak, semmilyen formában sem fedik a valóságot – hangsúlyozza az MNB közleménye. 

A jegybank ügyfélbejelentés alapján értesült arról, hogy ismét ilyen témájú e-mailes csalási kampány zajlik. Korábban a jegybankra vagy annak állítólagos elvárásaira hivatkozva 2019 augusztusában, 2018 októberében, illetve 2016 decemberében is küldtek ki a mostanihoz hasonló, megtévesztő, csaló leveleket magyar ügyfeleknek.

A megkeresett vagy megkárosított ügyfelek – magánszemélyek, esetleg gazdasági társaságok – semmiképp ne válaszoljanak, az esetet jelezzék az MNB-nek és a rendőrségnek

– hívta fel a figyelmet közleményében a jegybank. Ha egy ügyfél esetleg mégis küldött pénzt a csalóknak, célszerű azt is haladéktalanul bejelentenie a nyomozó hatóságnak. Mivel csalárd módon visszaéltek a jegybank és elnöke nevével, az MNB ismeretlen tettes ellen csalás gyanújával büntetőfeljelentést tesz ezen esetek kapcsán.

A közlemény szerint a mostani levelek egy része – hasonlóan a korábbiakhoz – „419-es vagy nyugat-afrikai csalás” jellegű. Ezeknél a feladók véletlenszerűen nagy létszámú ügyfélkört keresnek meg pénzküldeményekről, kedvező külföldi munkalehetőségről, sorsolási nyereményről, örökségről stb. szóló értesítéseikkel. Lehetnek olyan ügyfelek, akik élethelyzetük miatt esetleg valóban számítanak ilyen jelzésre. Ha gyanútlanul válaszolnak, esetleg pénzt küldenek a feladónak, annak a súlyos kockázatnak tehetik ki magukat, hogy az elküldött összeget nem látják viszont.

A mostani üzenetek feladói ismeretlen bűnözők, akiknek egyértelmű célja a fogyasztók megkárosítása – nyomatékosította az MNB. 

(Borítókép: Matolcsy György. Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)