A Gazprom levelekkel bombázza a partnereit

32934UV-highres
2022.05.07. 20:07
Az orosz gázipari vállalat levélben próbálja nyugtatni az európai ügyfeleit: a dokumentumban azt ismertetik, hogy a szankciók megsértése nélkül is tudnak fizetni a gázért. Ez komoly bizonyíték arra, hogy Oroszország folyamatosan próbálja megtalálni a módját annak, hogy a gázt továbbra is szállíthassa.

Miután Moszkva kijelentette, hogy az orosz gázért rubelben kell fizetni, több európai vállalat is azon fáradozik, hogy kitalálja, hogyan tudnak továbbra is orosz nyersanyagot beszerezni. Korábban Lengyelország és Bulgária már elzárkózott ettől. Más országok fizetési határideje pedig még ebben a hónapban lejár.

Az Európai Bizottság szerint a rubelben történő fizetés a szankciók megszegése.

A Bloomberg által ismertetett levélben a Gazprom közölte ügyfeleivel, hogy – a Kreml május 4-én közzétett új rendelete alapján – „pontosítja a rubelfizetésekről szóló eredeti rendeletben meghatározott eljárást”. Egyelőre nem világos, hogy az új rendelkezés elég-e ahhoz, hogy eloszlassa az EU aggodalmait. Hiszen a rubelben vezetett számla létrehozása az orosz központi bankot sújtó szankciókat is sértené – a kérdéssel kapcsolatosan még nem nyilatkozott se a Gazprom, se az Európai Unió.

Az új eljárás szerint a vásárlóktól kapott devizát az orosz Nemzeti Elszámoló Központnál vezetett számlákon keresztül kell rubelre átváltani. A mostani levélben biztosítják a külföldi vevők pénzforgalmának átláthatóságát, és kizárják annak lehetőségét, hogy bármilyen „harmadik fél” részt vegyen az elszámolásokban. Így ez az eljárás a jelek szerint a szankcióval sújtott orosz központi bankot kizárja a tranzakcióból.

Ez egy válaszlépés volt

Vlagyimir Putyin felkavarta a gázpiacokat és a politikai döntéshozókat, amikor azt követelte, hogy a gázért rubelben kell fizetni. Elsőként Lengyelországot és Bulgáriát kapcsolták le, mert nem voltak hajlandók elfogadni az új feltételeket. Mostanra több európai vállalat is keresi a lehetőségeket, és az Európai Bizottságtól kér útmutatást arról, hogy mik is a pontos szabályok. Az EU április 22-én kiadott néhány iránymutatást, és ígéretet tett arra, hogy válaszol a vállalatoknak.

az EU továbbra is azt javasolja, hogy a vállalatok euróban fizessenek az orosz gázért.

A dolog lényege az, hogy Oroszország felszólította a vállalatokat, hogy nyissanak két számlát, egyet euróban, egyet pedig rubelben. Ezt követően kikötötték, hogy a fizetést csak a rubel megérkezése után – az átváltást követően – ismerik el. Viszont az EU szerint ez túl nagy hatalmat ad Moszkvának, és sérti az orosz központi bankkal szembeni szankciókat is. Az EU azt javasolja, hogy a vállalatok euróban fizessenek, és kérjenek megerősítést az orosz féltől, hogy a tranzakció ott véget is ért.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Nikolay Doychinov / AFP)