Amerikában van, ahol már megtérítik az abortuszra utazás költségét

GettyImages-1356608449
2022.05.07. 14:42
Az Egyesült Államokban az egyes női alkalmazottak támogatásának igazán különös módját választották. Mivel nem minden államban legális az abortusz, vannak olyanok, akik a törvényeket úgy próbálják meg kijátszani, hogy másik államban végeztetik el azt. A vállalatok közt pedig vannak olyanok, amelyek a turizmusnak ezt a fajtáját valamilyen rejtélyes okból elkezdték anyagilag támogatni. Többek közt ilyen az Amazon, a Citigroup és a Yelp is.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre több vállalat téríti meg az abortuszok elvégzéséhez szükséges utazási költségeket a dolgozóinak. Már az Amazon is beállt a sorba, és azt állítja, hogy megtéríti az alkalmazottainak az ezzel kapcsolatos költségeket – írta meg a Marketwatch.

Fontos tudni, hogy az Amerikai Egyesült Államok több államában, például Texas és Oklahoma államban is az abortuszok elvégzését tiltó törvényt fogadtak el. Ezért több jelentős vállalat, mint például az Amazon, a Citigroup és a Yelp, felajánlotta az alkalmazottainak, hogy megtéríti az abortusz végrehajtásával kapcsolatos utazási költségeket.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy kiszivárgott egy szövetségi törvénytervezet, miszerint a Legfelsőbb Bíróság változtatni készül az abortusszal kapcsolatos jogi gyakorlaton. A tervük, hogy az abortusz eddigi legalizását lehetővé tevő, jogilag mérföldkőnek számító precedenst, az 1973-as Roe kontra Wade ügyet ezután nem lehetne felhasználni a törvénykezésben. Mivel az Amerikai Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság erősen konzervatív, így várhatóan a döntés nyáron meg is születik.

Az USA 13 államában van jelenleg olyan szabály, hogy amennyiben a döntés megszületik, akkor ez alapján automatikusan tiltani is fogják az abortuszok elvégzését. Az amerikai elnök, Joe Biden a Legfelsőbb Bírósággal ellentétes véleményen van, és az abortuszjogok törvénybe iktatását ígéri. Kalifornia, Új-Mexikó és Michigan államok pedig szintén azt tervezik, hogy saját állami alkotmányukba írnák bele az abortuszhoz való jogot. A támogatók és az ellenzők között azonnal elkezdődött az adok-kapok, az indulatokat pedig már nehéz lenne tovább fokozni.

Ezután az is lehet, hogy majd másik államban sem végezhetik el az abortuszt azok a személyek, akiket valami arra kényszerít. Így aztán a vállalatok ezt finanszírozó tevékenységének sem maradna sok értelme. Jelenleg az Amazon, a Citigroup és a Yelp is téríti a költségeket, mutatjuk a részleteket.

Az Amazon közölte az alkalmazottaival, hogy kifizeti az összes, nem életveszélyes orvosi kezelés, ideértve az abortusz utazási költségeit. Az e-kereskedelmi óriásvállalat évente legfeljebb 4000 dollárt térít meg ilyen jogcímen. Az új juttatás január 1-jétől visszamenőleg hatályos, és akkor érvényes, ha az eljárás a munkavállaló otthonától számított 100 mérföldes körzeten belül nem elérhető.

A térítés az amerikai egyesült államokbeli alkalmazottak (beleértve a raktári és irodai dolgozókat), valamint a Premera vagy Aetna egészségügyi tervbe beiratkozott eltartottak számára érhető el.

A Citigroup még ennél is tovább ment: 2022 elejétől megtéríti az abortusz miatt külföldre kényszerült amerikai alkalmazottak utazási költségeit is. A bankóriás 65 000 amerikai alkalmazottja közül körülbelül 8500 dolgozik Texasban, ahol hat hét terhesség után már tilos elvégezni az abortuszt.

Az Egyesült Államok egyes államaiban a reproduktív egészségügyi törvények változásaira válaszul 2022-től utazási kedvezményeket biztosítunk, hogy megkönnyítsük a megfelelő erőforrásokhoz való hozzáférést

– jelentette be a cég áprilisban.

A Yelp egy tömeges értékelési platform, amely nemcsak az alkalmazottak, hanem az ő lányuk és feleségük utazási költségeit is megtéríti abban az esetben, ha abortusz miatt külföldre kell utazniuk. A Yelpnek 4000 alkalmazottja van, köztük kétszázan Texasban dolgoznak. Ők közvetlenül az egészségbiztosítójukhoz nyújthatják be az utazási költségeikről szóló bizonylatokat, így

a Yelpnél senki más nem tudja meg, hogy ki hogyan és mikor fér hozzá az apanázshoz. A Yelp a biztosítón keresztül téríti meg a felmerült költéseket. Régóta a munkahelyi egyenlőség határozott szószólói vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy a nemek közötti egyenlőséget nem lehet elérni, ha korlátozzák a nők egészségügyi ellátáshoz való jogait

– mondta áprilisban Miriam Warren, a Yelp diverzitásügyi igazgatója.

Egyes cégek más módon támogatják az abortuszhoz való hozzáférést

A telekocsi-szolgáltatásáról ismert Lyft áprilisban bejelentette, hogy a sofőrjeinek minden jogi díjat kifizet, ha beperlik őket azért, hogy nőket vittek abortuszra. A perek jellemzően az oklahomai és texasi szigorú abortuszellenes törvények következményei. Egy oklahomai törvényjavaslat például lehetővé tenné, hogy egy személy bepereljen egy másik személyt, aki „tudatosan olyan magatartást tanúsít, amely elősegíti vagy előmozdítja az abortusz végrehajtását vagy ösztönzését”.

Ez a törvény összeegyeztethetetlen az emberek magánélethez való alapvető jogaival, közösségi irányelveinkkel, a telekocsik szellemével és a vállalati értékeinkkel

– tette közzé a Lyft.

Dara Khosrowshahi, a versenytárs Uber vezérigazgatója a Twitteren azt írta, hogy cége ugyanúgy támogatná a járművezetőit.

2021-ben a texasi székhelyű, randevúzási alkalmazásokkal foglalkozó Bumble cég – amely büszke arra, hogy nők alapították – segélyalapot hozott létre, amely támogatja az államban abortuszt kérő nők jogait.

A Match.com vezérigazgatója, Shar Dubey pedig egy alapot is létrehozott, hogy segítse a Match texasi alkalmazottait, hogy az államon kívül elvégeztethessék az abortuszt.

Konklúzió

Ez egy nagyon nehéz téma, hiszen egy olyan beavatkozásról beszélünk, amely generációkkal ezelőtt egyáltalán nem lett volna elvégezhető.

Keresztény értelemben véve az abortusz nemes egyszerűséggel gyilkosság függetlenül attól, hogy 1 hét, 6 hét vagy épp 23 hét után történik. Arról nem is beszélve, hogy a férfi még akarhatja az anyja által nem kívánt gyermeket, akinek emberi joga lenne megszületni.

Az már más kérdés, hogy vannak a gyengébbik nem tagjai közül olyanok, akik valamilyen okból nem szeretnék átélni a szülés gyötrelmeit. Az is előfordulhat, hogy az abortusz iránt érdeklődő nők között olyanok is vannak, akik erőszak miatt lettek állapotosak, és emiatt nem szeretnének szülni sem. Fontos azonban tudniuk, hogy a beavatkozás a testük csonkításának számít.

Amennyiben a gyerekek a természet rendje szerint megszületnek, akkor az a kérdés, hogy szerető szülők várják-e őket, vagy csak egyetlen szülő jut nekik, aki tényleg szereti őket, vagy rokonokhoz kerülhetnek-e. Ha egyik sem, akkor még mindig ott van az örökbeadás lehetősége, emiatt az a természetes, ha az állam senkit nem ösztönöz arra, hogy ne szülje meg a gyermekét.

(Borítókép: Abortuszellenes tüntetők Washingtonban 2021. december 1-jén. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)