Háborús és inflációs aggályok fogják vissza az okostelefon-piacot

GettyImages-863830430
2022.05.09. 12:01
Közép- és Kelet-Európában közel 20 százalékkal estek vissza az okostelefonok eladásai az elmúlt negyedévben.

Sorozatban harmadik negyedéve csökkent az okostelefonok kiszállítása globálisan vizsgálva: az idei első negyedévben 8,9 százalékos visszaesést, 314,1 millió darabos kiszállítást regisztrált a amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat. Az előzetes adatokat a cég kutatási igazgatója, Nabilah Popal úgy értékelte, hogy a fogyasztói hangulat minden régióban – és különösen Kínában – negatív az infláció és a gazdasági instabilitás miatti erős aggodalmak miatt, amelyek nyomást gyakorolnak a fogyasztói kiadásokra. A kereslet csökkenése mellett az ágazat továbbra is küzd az alkatrészek és a szállítás költségeinek emelkedésével, a közelmúltbeli sanghaji bezárások és az Ukrajna elleni orosz háború negatív hatásaival. 

Közép- és Kelet-Európában közel 20 százalékkal estek vissza az okostelefonok eladásai az elmúlt negyedévben, és a régió számos piacán továbbra is bizonytalanok a kilátások. A globális mobiltelefon-kiszállításoknak nem túl nagy hányada, 6-7 százaléka esik erre a térségre.

A globális kiszállítások közel felét kitevő Kínában és az ázsiai és csendes-óceáni térség más országaiban 12,3 százalékos csökkenést jegyeztek fel az első negyedévben.

A dél-koreai Samsung Electronics 1,2 százalékkal csökkentette kiszállításait a március végével záródott három hónapban. A vállalat azonban továbbra is az első helyen állt a globális listán, miközben a második helyen álló amerikai Apple Inc. 2,2 százalékkal növelte kiszállításait. A harmadik helyen álló Xiaomi 17,8 százalékkal, a negyedik OPPO 26,8 százalékkal, az ötödik vivo pedig 27,7 százalékkal csökkentette kiszállításait a tavalyi első negyedévvel összevetve.

(Borítókép: Robert Alexander / Getty Images)