A tőzsdén nem jött be az embereknek a vegaburger

GettyImages-1191841682
2022.05.12. 18:55
A Beyond Meat részvényeinek árfolyama egy-két év alatt a töredékére esett. Az ismert emberek közül 2019-ben például Bill Gates is fektetett a cégbe, de néhány hónap után, még 2019-ben teljesen kiszállt belőle. Leonardo DiCaprio valamiért látott benne fantáziát, de ezt egyelőre csak a pénze bánja.

A húsokat növényi alapanyagokkal kiváltó Beyond Meat részvényeinek árfolyama már jó ideje óriási esésben van – írta meg a Marketwatch. Az alábbi grafikonon jól látható, hogy 2021 júliusát megelőzően hol esett, hol pedig emelkedett az árfolyama, míg 2021 júliusától napjainkig megállás nélküli volt az árfolyamesés.

A mélypontot csütörtökön napközben 20,5 dollárnál érte el az árfolyam, ami a 2019 júliusában elért történelmi maximumához képest 90-92 százalékos esés. A Beyond Meat csütörtökön 16 és 17 óra között viszont már 28 és 29 dollár közötti árfolyamokon mozgott, tehát óriási napközbeni kilengésekre képes.

A vállalat az előző negyedévben 100,5 millió dolláros veszteséget, míg az előző év azonos időszakában 27,3 millió dolláros veszteséget produkált. A cég eredménye az előző negyedévben részvényenként 1,58 dolláros veszteséget, míg egy évvel korábban 43 centes veszteséget jelentett. A nettó árbevétel 2022 első negyedévében 109,5 millió dollár, míg egy évvel korábban, 2021 első negyedévében 108,2 millió dollár lett.

Makrogazdasági problémák: magas infláció, emelkedő kamatláb

A FactSet által megkérdezett elemzők 112,4 millió dolláros bevétel mellett részvényenként 97 centes nettó veszteséget vártak, tehát a számok mindkét soron alulmúlták a várakozásokat.

A Beyond Meat vállalat vezérigazgatója, Ethan Brown a negyedéves eredményeket ismertető közleményében így fogalmazott:

Bár elismerjük, hogy a hosszú távú terveink megvalósítása céljából meghozott döntéseink rövid távon megkérdőjelezhetők, ideértve a bruttó árrés jelentős, de átmeneti csökkenését is, azonban a sok költséggel járó intézkedések a fontos stratégiai célok megvalósítását szolgálják, és biztosak vagyunk abban, hogy az üzletünk fő céljainak megvalósítását segítik elő a jövőben.

Ennek ellenére a vállalat vezetői felhívták a figyelmet a makrogazdasági problémákkal kapcsolatos rövid távú bizonytalanságra, ideértve a magas inflációt és az emelkedő kamatlábakat, a koronavírus terjedését és annak a fogyasztókra, valamint a keresletre gyakorolt hatását. A bizonytalansági tényezők közé sorolták a munkaerő elérhetőségét és az ellátási lánc zavarait is, ami részben a közelmúlt geopolitikai feszültségeinek is köszönhető.

A Beyond Meat 2022-re 560 és 620 millió dollár közötti árbevételt vár, a FactSet által megkérdezett elemzők pedig 580,7 millió dollárra számítanak.

(Borítókép: Mairo Cinquetti / NurPhoto / Getty Images)