Globális kriptovaluta-felügyeletet állítanak fel

2022-05-10T220521Z 457905058 RC2L4U9LXQMA RTRMADP 3 FINTECH-CRYP
2022.05.12. 16:02
Már valószínűleg jövőre megkezdheti működését a kriptovaluták ellenőrzésére. A globális piaci szabályozók összehangolják a tevékenységüket, hogy szigorúbb szabályokat érvényesíthessenek.

A globális piaci szabályozók valószínűleg a következő egy éven belül közös testületet indítanak a kriptopénzekre vonatkozó szabályok jobb összehangolása érdekében – tudta meg a Reuters.

Ashley Alder, az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezetének (IOSCO) elnöke elmondta, hogy a digitális valuták, például a bitcoin növekvő népszerűsége miatt lépnek a világ piacfelügyeletei. De a tokenek bányászatának az éghajlatváltozásra gyakorolt hatását is szabályozni akarják a globális fórumon.

Ha megnézzük a kockázatokat, amelyekkel foglalkoznunk kell, azok többrétűek, és az intézményi szintű beszélgetésekben ezzel a kriptóval kapcsolatos aggodalmak fala van

– mondta Alder, az OMFIF think tank által csütörtökön szervezett online konferencián a Reuters szerint.

Jelentős esésben van a bitcoin

A szakértő a kiberbiztonságot, a működési rugalmasságot és a kriptovilág átláthatóságának hiányát említette a fő kockázatok között, amelyekkel kapcsolatban a szabályozók lemaradásban vannak.

A kriptopiacokra irányuló figyelem a héten ismét fokozódott, a megfigyelőket régóta riasztó vadabb volatilitás közepette. A bitcoin jelentős esésben van, egy év alatt több mint 45 százalékot veszített az értékéből a token a csütörtöki 13:00-s adatok szerint. Ebből csak a héten húsz százalékot szedett össze. Elemzők szerint a következő időszakban folytatódhat a lejtmenet.

Az úgynevezett stablecoin TerraUSD összeomlása miatt az amerikai szenátus banki bizottságának elnöke szerdán a kriptoszabályozás szigorítására szólította fel az amerikai törvényhozókat. Ez ismét ráirányította a figyelmet, hogy a kisbefektetők egy bedőléskor védtelenek.

(Borítókép: Dado Ruvic / Reuters)