Árplafont vezet be a spanyol kormány az áram előállításához használt gázra

329C8NH-highres
2022.05.13. 14:37
A következő egy évre árplafont vezet be a spanyol kormány az áram előállításához használt földgázra – jelentette be pénteken Teresa Ribera ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes.

Árplafont vezet be a spanyol kormány az áram előállításához használt földgázra a következő egy évre – jelentette be pénteken Teresa Ribera ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes a kabinet rendkívüli ülését követő madridi sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök-helyettes ismertetése szerint a rendelet értelmében az első félévben átlagosan megawattóránként negyven euróba fog kerülni az elektromos energia megtermeléséhez szükséges gáz, amely körülbelül a fele az elmúlt negyedéves átlagárnak. A második félévben hónapról hónapra emelik majd a gázra vonatkozó árplafont, amíg el nem éri a megawattóránkénti 48,8 eurós átlagárat.

A kormány számításai szerint a döntés hatására a villamos energia átlagára a jelenlegi megawattóránkénti 210 euróról egy év alatt 130 euróra csökken

– hangsúlyozta Teresa Ribera.

A miniszter kitért arra, hogy az árcsökkenés eltérő mértékben, de minden fogyasztót érint majd, lesznek, akiknél meghaladhatja a harminc százalékot.

Az elkészült rendeletet még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak, amely előzetesen már engedélyt adott Spanyolországnak, valamint Portugáliának az árplafon bevezetéséhez.

Spanyolország és Portugália különleges elbánásban részesül az EU energiapiacán, hogy meg tudjanak birkózni az elszabadult villamosenergia-árakkal

– mondta március végén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen szerint az Ibériai-félsziget nagyon különleges helyzetben van, mert a két ország energiamixében nagy a megújuló energia aránya, de nagyon kicsi az összekapcsoltság az unió többi országával.

Európa megértette az okokat, amelyek miatt Spanyolországnak és Portugáliának alkalmaznia kell ezt a kivételt. Az árplafon a háztartási és ipari fogyasztók védelmét egyaránt szolgálja

– hangsúlyozta Teresa Ribera.

(Borítókép: Teresa Ribera spanyol környezetvédelmi és energiaügyi miniszter 2022. május 2-án az EU brüsszeli központjában. Fotó: John Thys / AFP)