A honvédség digitalizációjában is részt vállal a 4iG

2022.05.16. 13:25
Német többségi tulajdonú vegyesvállalatot alapítanak a honvédség vagyonkezelő cégével.

A Rheinmetall AG 51 százalékos, a 4iG Nyrt. 39 százalékos és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) 10 százalékos tulajdoni hányadával közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást az érintett cégek képviselői – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.

Az együttműködés célja a távközlési cég közleménye szerint az, hogy a közös vállalat részt vállaljon a Magyar Honvédség digitalizációjában, valamint a közép-kelet-európai NATO-tagállamok számára digitális eszközöket fejlesszen és forgalmazzon annak érdekében, hogy megfeleljenek a mai és jövőbeni harctéri követelményeknek.

Várhatóan 2022. második felében kezdheti meg működését, és digitális megoldások, valamint minden harcterületen és vezetési szinten, illetve a C4ISTAR képességen alapuló katonai kiképzés biztosítására szárazföldi, valamint légi szimulációs rendszerek fejlesztésére, továbbá értékesítésére jön létre.

A német vállalat egyre nagyobb szerepet kap a magyar haderő fejlesztésében: a harcjárműbeszerzés és -gyártás mellett legutóbb öngyilkosdrón-beszerzés kapcsán adott hírt magáról, egy potenciálisan 2 milliárd eurós magyar megrendelésről értesítették a tőzsdei befektetőiket. 

A társaság technológiai szolgáltatóként működik majd közre az alkatrészek, termékek, katonai képességek és know-how-k területén (katonai szimulációs képzés, irányítás és irányítási rendszerek). Az ügylettel kapcsolatban Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója úgy fogalmazott:

A közös alapítású társaság, amelyben a Rheinmetall többségi tulajdonnal rendelkezik, a jövőben szerves része lesz a Rheinmetall hadiipari digitalizációs stratégiájának. Az együttműködés fő célja, hogy támogassuk Magyarország és a közép-kelet-európai országok stratégiai törekvéseit a fegyveres erők digitalizációjában és a legmagasabb szintű NATO-kompatibilitás elérésében. A cégalapítás helyszíne különleges elkötelezettségünket is képviseli Magyarország mint üzleti helyszín iránt.

A HM EI Zrt. a közlemény szerint a védelmi informatikai és infrastrukturális szolgáltatásokkal, a taktikai harci menedzsmenttel és a rendszerintegrációval kapcsolatos szaktudásával segíti majd az új céget.

Maróth Gáspár, a HM EI Zrt. elnöke, nemzeti fegyverzeti igazgató stratégiai jelentőségűnek nevezte az együttműködést a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt. Egyúttal úgy látja, hogy

a vállalat alapításával a világ egyik vezető védelmi digitalizációs fejlesztése érkezik Magyarországra, ami egyedülállóvá teszi a magyar hadiipar fejlesztést a régiónkban.

És persze a már az előző kormány idején megfogalmazott hadiipari piacszerzést is támogathatja. 

Az Antenna Hungária bekebelezésével stratégiai jelentőségűvé növekvő 4iG pedig erős informatikai és telekommunikációs hátterével, kibervédelmi és fejlesztési kompetenciájával támogatja majd a közös vállalat munkáját, valamint jelentős méretű saját infrastruktúrájával és kapacitásaival biztosítja a megfelelő szoftverfejlesztési környezetet.

És míg az izraeli védelmi minisztérium kissé tartott a magyar távközlési céggel való üzleteléstől, és ezért esett kútba egy izraeli műholdas szolgáltató cég felvásárlása, a németeknek a jelek szerint nincsenek ilyen aggályai. Januárban ugyanis a Rheinmetall 25 százalékos tulajdonrészt szerzett a 4iG-ben, a mostani együttműködés pedig már az akkor emlegetett hosszú távú szakmai együttműködés része. 

Jászai Gellért, a 4iG főrészvényese egyenesen úgy fogalmazott, hogy

a Rheimetallal kötött partnerségnek köszönhetően stratégiai szinten léphetünk be egy új üzleti területre, a védelmi ipar technológiai és digitalizációs részére. Az együttműködés Magyarország mellett a nemzetközi piacra lépésünket és értékesítési tevékenységünket is nagymértékben támogatja.

Jászai Gellért szerint az együttműködés elősegíti a technológiai és tudástranszfert a vállalatok között, a közös fejlesztésű katonai célú megoldások pedig a későbbiek során kulcsszerepet tölthetnek be további fejlesztési és gyártókapacitások Magyarországra vonzásában. A közös társaság termékeinek fejlesztésében számítunk a HM EI több évtizedes szakmai tapasztalatára is, amellyel a régiós követelményeknek megfelelően szolgálhatjuk ki a speciális katonai igényeket.