Szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a Matolcsy Ádámhoz köthető cég

2022.05.16. 18:12
A pályázat teljesítését ellenőrző hatóság elszámolhatósági feltétel sérelme miatt lépett.

Mintegy 51 millió forinttal csökkentették a Balaton Bútor Kft. okos irodafejlesztést célzó uniós pályázatának támogatását – írta egy közösségimédia-posztban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. A Matolcsy Ádámhoz köthető vállalat 2017-ben nyert közel 500 millió forint támogatást a VEKOP-ból, amelyből 450 milliót előlegként fel is vettek, majd 45 milliót számla alapján ki is fizettek nekik 2019-ben.

most pedig „elszámolhatósági feltétel sérelme miatt” 50 995 000 forinttal csökkentette a megítélt támogatás összegét az EU-s pénzeket felügyelő hatóság. 

A képviselő szerint a 120 éves cég honlapján nem lelhető fel az irodabútor-katalógus, mivel átdolgozás alatt áll. A pályázat elnyeréséről szóló ismertető viszont igen. E szerint 2021. február 28-ig tervezték befejezni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös kutatáson alapuló projektet, amely keretében egyébként olyan innovatív bútorok és bútor jellegű termékek kifejlesztése volt a cél, amelyek egyesítik a hagyományos bútorgyártási technológiákat a legfrissebb digitális technológiákkal. A fejlesztés során a bútoriparban kevésbé elterjedt anyagok, félkész termékek felhasználási lehetőségeit is kutatták, amelyek hagyományos és számítógép-vezérelt faipari gépekkel is megmunkálhatók.

Ismét jogosulttá vált

Leírták azt is: „Kísérleti mintairoda-prototípust hozunk létre egy meghatározott térben. Az így felállított tárgy együttes válaszokat keres az Y generáció irodahasználati szokásaira, az ott végzendő munka és egyéb tevékenységek ergonómiai, pszichológiai és funkcionális igényeire. A kísérleti irodában egy teljes körű, átfogó vízió mutatható be a közeljövő innovatív irodájáról.”

Bár a cég még nem adta le a 2021-es mérlegét, azért nem teljesíthetett rosszul, megrendelése valószínűleg volt bőven, miután még 2020 végén elnyerte a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság 2023. december 1-jéig vagy a 20 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig szóló központosított közbeszerzési eljárását „Irodabútorok beszerzésére és kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére”. Ami azt jelenti, hogy a cég ismét jogosulttá vált arra, hogy a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó költségvetési szervek és önként csatlakozó intézmények részére termékeit és szolgáltatásait értékesítse.

2020-ban egyébként 1,6 milliárd forintos árbevétel mellett 18,9 millió forintos adózás előtti eredményt értek el.