Döntött az Európai Bizottság: nem sért szankciót, ha utalunk a Gazpromnak

32934UH-highres
2022.05.17. 11:57
Az Európai Bizottság egy friss tanulmányban ismerteti, hogy az uniós vállalatok hogyan fizethetnek az orosz gázért anélkül, hogy azzal megsértenék az Oroszországgal szembeni szankciókat. Moszkva azt követeli, hogy a külföldi vevők rubelben fizessenek a gázért. Brüsszel tisztázta, hogy tehetik ezt meg.

Az Európai Bizottság az uniós országokkal megosztott egy frissített iránymutatást. Ebben megerősítette a korábbi tanácsát, miszerint az uniós szankciók nem akadályozzák meg a vállalatokat abban, hogy számlát nyissanak egy kijelölt banknál, és így rubelben fizessenek az orosz gázért. Azzal a feltétellel, hogy ezt a meglévő szerződéseikben megállapított pénznemben teszik.

Az európai vállalatok szinte valamennyi szerződést a Gazprommal euróban vagy dollárban kötötték.

Oroszország korábban leállította a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária számára, mert nem voltak hajlandók eleget tenni a rubelfizetési követelésnek. Több uniós kormány és nagy importőr is ezt követően tisztázni akarta Brüsszellel, hogy a továbbiakban hogyan vásárolhatnak gázt.

Most kiderült, hogy a vállalatoknak egyértelmű nyilatkozatot kellene tenniük arról, hogy amikor euróban vagy dollárban fizetnek, akkor a meglévő szerződésekből eredő kötelezettségeiket teljesítettnek így – áll a Reuters birtokába jutott iránymutatásban. Ez alapján ezt úgy kell érteni, hogy „az ilyen, az adott pénznemben történő kifizetések véglegesen felmentik a gazdasági szereplőt az említett szerződések szerinti fizetési kötelezettségei alól. Anélkül, hogy a gazdasági szereplő részéről további lépések történnének a kifizetéssel kapcsolatban”.

Viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete szerint egy tranzakció csak akkor tekinthető befejezettnek, ha a külföldi valutát rubelre váltják.

„Az alapvető álláspontunk változatlan. A március 31-i orosz rendeletben meghatározott fizetési folyamat sérti az uniós szankciókat, de az uniós vállalatok számára rendelkezésre állnak olyan lehetőségek, amelyekkel a megállapodott szerződéseknek megfelelően továbbra is euróban vagy dollárban fizethetnek – mondta a bizottság szóvivője.

Lezártnak tekinthető a vita

Ezek alapján az uniós gázvásárlók nyugodtan nyithatnak a gázvásárlási szerződésük devizanemével összhangban egy eurós és egy rubeles speciális számlát is az orosz elnöki rendeletben kijelölt Gazprombanknál – mert ezek nem sértik az uniós szankciókat. Mivel a bizottság friss iránymutatása hallgat a rubelalapú számla megnyitásának kérdésről, ez hallgatólagos beleegyezésként fogható fel. Sőt, mivel a német gazdasági miniszter ki is mondta, hogy nem sérti az uniós szankciókat, ha egy orosz bank két speciális számla között pénzt mozgat, így gyakorlatilag semmi gond nincs a színfalak mögött a rubelalapú, gazprombankos számlanyitással.

Tehát az uniós gázvásárlóknak továbbra is abban a devizanemben kell fizetnie a Gazprombankos devizás számlára, amiben eredetileg megkötötték a Gazprommal a gázszerződéseiket.

Miután az átutalást megtették, le kell nyilatkozniuk az uniós ajánlás alapján, hogy ők a maguk részéről már ezzel az aktussal teljesítettnek tekintik a fizetési kötelezettségüket.

A francia Engie euróban fizet a Gazpromnak a földgázért

A francia Engie energiaipari konszern keddi eredménybeszámolója alkalmából bejelentette, hogy megállapodásra jutott az orosz Gazprommal a gázszállítások ellenértéknek rendezésében, euróval és az uniós útmutatásokkal összhangban fizet a Gazpromnak.

Catherine MacGregor vezérigazgató az eredménybeszámolóról rendezett online sajtókonferencián elmondta, hogy az Engie és a Gazprom megállapodott egy olyan megoldásban, amely megfelel mindkét fél elvárásainak a tranzakcióban alkalmazott valuták és az uniós elvásárok tekintetében egyaránt – derült ki az MTI közleményéből.

A vezérigazgató bejelentette, hogy az Engie euróban fog fizetni a Gazpromnak.

Az esedékes számla rendezésének konkrét időpontját azonban nem jelölte meg, csak annyit mondott, hogy az „küszöbön áll”.

(Borítókép: Nikolay DOYCHINOV / AFP)