Értelmetlenség felhalmozni az árstopos árucikkeket
További Gazdaság cikkek
- Pécsen füst nélküli termékek új gyártóközpontja jön létre
- Már az ENSZ-főtitkár asztalán van egy rejtélyes magyar innováció
- Nagy Márton elárulta, hogy mi a terve a magyar gazdasággal
- Nemzetközi elismerést gyűjtött be a Kalocsa–Paks Duna-híd építési projektje
- Megszólalt a jegybank Magyarország aranytartalékáról
A kormány átmenetileg árstopot vezetett be az alapvető élelmiszerekre, és ezeknél – a meghosszabbított határidő szerint július 1-jéig – a fogyasztói ár nem lehet magasabb az október 15-én alkalmazottnál. Mindez arra ösztönözheti a vásárlókat, hogy többet vegyenek a rögzített árú élelmiszerekből. Igen ám, csakhogy a felhalmozás teljesen felesleges, hiszen a mérsékelt árú árucikkek nem állnak el örökké – írj a VEOL Veszprém megyei hírportál.
Az árszabályozás kiterjed a kristálycukorra, a búzafinomlisztre, a finomított napraforgó-étolajra, a házi sertéscombra, a csirkemellre, a csirke far-hátra, a csirkehátra, a csirkefarra, a csirkeszárnyvégre és az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejre.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint fontos, hogy az élelmiszereknél kétféle lejárati időt kell megkülönböztetni.
- A fogyaszthatósági idővel rendelkező termékek gyorsan romlanak, a lejárat után egészségi ártalmat okozhatnak.
- A hosszabb ideig eltartható, tartós élelmiszereknek minőségmegőrzési idejük van, így megfelelő elővigyázatossággal a lejárat után is fogyaszthatók.
A fixált árú termékek közül a húsfélék fogyaszthatósági, míg a többi minőségmegőrzési idővel rendelkezik. Utóbbiaknak, amennyiben bontatlan csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk azokat, és kibontáskor nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárat után adhatunk esélyt. Ilyenkor jut szerephez a szemrevételezés, a kóstolás, hiszen könnyen észrevehető a penészesedés, a kellemetlen szag.
A hatóság ajánlása szerint a minőségmegőrzési idő lejártát követően a napraforgó-étolaj még két hónapig, a cukor, a búzaliszt és az UHT-tej még kilenc hónapig felhasználható.
Az árstopos húsáruknál azonban a lejárat utáni fogyasztás nem javasolt.
Hazaszállításkor a hűtött, fagyasztott termékekre különösen oda kell figyelni: a többi élelmiszertől elkülönítve, külön csomagolva vagy külön táskában érdemes vinni a húst. Otthon rögtön jól működő, tisztán tartott hűtőszekrénybe kell tenni, és amennyiben tele van a hűtő, nagyobb fokozatra kell állítani a készüléket, hogy a hőmérséklet minden pontján azonos legyen.
(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)