Mi lesz veled, Németország? – Már a sörösüvegből is hiány van

1SW0QC-highres
2022.05.18. 14:15
Hiány alakulhat ki idén nyárra Németországban a sörösüvegekből. Ennek oka az energiaárak emelkedése. A szakértők úgy vélik, hogy a hiány elsősorban a kis- és közepes sörfőzdéket érintheti majd.

Az egyre inkább emelkedő termelési költségek, valamint a teherautó-sofőrök közti munkaerőhiány miatt hiány alakulhat ki idén nyáron a sörösüvegekből a német sörfőzdék szerint – írja a BBC a német Bild alapján.

A német sörgyártók szövetségének elnöke szerint jelenleg rendkívül feszült a helyzet, egy iparági szakértő pedig úgy látja: a sörösüvegek hiánya a kis- és közepes sörfőzdéket fogja érinteni elsősorban.

Az új üvegekért ráadásul nyolcvan százalékkal többet kell fizetniük a sörfőzőknek az egy évvel ezelőtti szinthez képest, ezzel párhuzamosan a sör ára is emelkedik. A Bildnek nyilatkozó üvegipari szakértő elmondta, hogy

az energiaárak emelkedése jelenti a hiány egyik okát, de az új sörösüvegek ára is csaknem a duplájára emelkedett az elmúlt egy évben.

Ebből arra a következtetnek, hogy akár harminc százalékkal is emelkedhet a német sör ára a folyamatosan növekedő energiaárak miatt, míg a palackhiány valószínűleg a kisebb sörfőzdéket érinti érzékenyebben, ugyanis jellemzően a nagyobb cégeket látják el palackokkal.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai elő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép: Christof Stache / AFP)