Joe Biden új húzása elhozhatja az orosz államcsődöt

GettyImages-1041465386
2022.05.18. 15:07
Az Egyesült Államok új szankciót vetne ki az orosz államadósság finanszírozásával kapcsolatban: lényegében letiltanák az amerikai kötvénytulajdonosok felé való moszkvai kifizetéseket. Ha Joe Biden adminisztrációjának javaslata átmegy, akkor technikailag államcsőd lesz Oroszországban, a fizetésképtelenség pedig fokozhatja az amúgy is hatalmas inflációs nyomást.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerdán még fogadkozott, hogy Oroszország mindenképpen teljesíti lejáró államkötvényei esetében a hozamfizetéseket. A politikus azt mondta, Moszkva rubelben teljesítené külső adósságkötelezettségeit, ha az Egyesült Államok blokkolná az egyéb lehetőségeket. Sziluanov arra reagált, hogy Washington azt fontolgatja, hogy megakadályozza Oroszországot abban, hogy amerikai kötvénytulajdonosainak fizessen, mivel május 25-én lejár egy mentesség, amely Moszkvát közelebb sodorhatja a fizetésképtelenség széléhez. 

Lényegében türelmi időt vezettek be az első szankciós körökben az orosz államadósság-finanszírozás tilalmakor. Egyébként viszont tilos bármilyen pénzügyi tranzakciót folytatni az orosz központi bankkal vagy állami költségvetési szervekkel az amerikai befektetőknek és cégeknek. A lépés azért nem lépett azonnal életbe február 25-én, hogy a kivonuló vállalatok és magánszemélyek kimenthessék vagyonukat Oroszországból. Most viszont Joe Biden elnök és kabinetje azt tervezi, hogy véget vet a türelmi időnek. 

Oroszországnak viszont május 25-én, vagyis jövő hét szerdán kellene teljesítenie egy 2026-ban lejáró államkötvényre vonatkozó hozamfizetést. Ha ezt akármilyen okból elmulasztják, fizetésképtelenné válnak.

Az orosz gazdasági minisztérium kedden késő este új előrejelzéseket adott ki, amelyek szerint Oroszország GDP-je az alapforgatókönyvek szerint 7,8 százalékkal zsugorodhat idén, míg az infláció 8,4 százalékról 18,7 százalékra gyorsulhat. Ha Oroszország technikai államcsődbe kerül, az infláció még tovább emelkedhet a külső finanszírozás hiánya miatt.

A Reuters szerint viszont még a fizetésképtelenség hírére sem szakadt be a rubel árfolyama: 0,4 százalékkal erősebb volt a dollárral szemben, a 63,3–63,5 közötti szinten állt meg. 

A rubel többéves csúcsokra hajtó rallyja a héten lelassult, mivel a központi bank megemelte a határon átnyúló tranzakciók felső határát, lehetővé téve az orosz lakosság és a baráti államok állampolgárainak, hogy külföldre utaljanak devizát, de legfeljebb csak havi ötvenezer dollárnak megfelelő összegben. A korábbi határ tízezer dollár volt.

Az exportorientált vállalatok továbbra is kötelesek bevételeik nyolcvan százalékát átváltani, mert a központi bank nem tud beavatkozni, miután a Nyugat befagyasztotta arany- és devizatartalékainak mintegy felét. A rubelárfolyam emiatt illúzió, valójában a pénzromlás gyors az országban, ami a lakosságnak fáj. Egyedül a nemzetközi kereskedelemben használják ezt a mesterségesen erősített rubelkurzust az elszámoláshoz.

(Borítókép: Jens Buettner / picture alliance via Getty Images)