Új forintérmét bocsát ki az MNB

2022.05.20. 09:26
Boltban nem éri majd meg fizetni az aranybullás érmével.

Új emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank a II. András magyar király által az 1222-es székesfehérvári országgyűlésen kiadott Aranybulla 800 éves évfordulájára. A függőpecséttel ellátott királyi okirat, amely a magyar nemesség jogait először rögzítette.

A Magyar Közlönyben ismertetett MNB-rendelet szerint az emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készül, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 milliméter, széle sima lesz. Az előlapon a már említett eredeti dokumentum függőpecsétjének stilizált nyomata lesz, de rajta már a modernizált országcímer szerepel majd. Az  előlap szélén, félköriratban, fent – pontokból és keresztből álló motívumok között – a „Magyarország” felirat, lent – pontokból és keresztből álló motívummal elválasztva – a 10000 értékjelzés és a forint felirat olvasható. 

Az emlékérme hátlapján, körvonallal határolt középmezőben az eredeti Aranybulla függőpecsétje uralkodóábrázolásának modern kivitelű változata lesz látható. Az uralkodóábrázolástól balra az Aranybulla kiadási évét, vagyis 1222-t tüntetik fel, mellette egy félköríves feliratban a II. András, lent az Aranybullája felirat olvasható. A hátlap szélén, lent, bal oldalon Endrődy Zoltán tervezőművész mesterjegye látható.

Az Indexen nemrég részletesen bemutattuk Szilos András fémműves formatervező segítségével, hogyan készülnek a különleges kiadású magyar forintérmék, kik készítenek ilyeneket és milyen szakmai kihívást jelent ezek elkészítése.  • Hírek
  • Hírek