A bankszövetség szorgalmazza a kamatstop kivezetését

DSC7113
2022.05.20. 16:51
A Magyar Bankszövetség testületi ülésén egyeztetett Varga Mihály pénzügyminiszterrel és Kandrács Csaba MNB-alelnökkel, és jelezték, hogy a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatbefagyasztása torzítja a gazdaságot, ezért a versenyképesség érdekében kivezetnék a kamatstopot.

A Magyar Bankszövetség a mai napon tartotta meg éves rendes testületi ülését. Ezen Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar gazdaság kilátásairól, Kandrács Csaba, az MNB alelnöke pedig a magyar gazdaság jövőképéről tájékoztatta a testületi ülés résztvevőit. A Magyar Bankszövetség tagjai az alábbi közlemény közzétételéről határoztak. 

„A koronavírus-járvány hatására társadalmi szinten ugrásszerű fejlődés következett be a digitalizációban, a fogyasztási szokások és szolgáltatási igények átalakulásában. Kezdetben a keresleti és kínálati sokkhatás, majd a gyors igényváltozások hatására az ellátási láncokban olyan mértékű zavarok alakultak ki, amelyek a gazdaság fejlődését globálisan visszafogták. A negatív gazdasági hatások csökkentése érdekében a kormányok és a jegybankok gazdaságélénkítő programokat vezettek be, a kereskedelmi bankok pedig növelték piaci aktivitásukat. Ezek hatására a globális gazdasági visszaesést sikerült elkerülni, viszont az inflációs nyomás világszerte megjelent” – írja közleményében a Magyar Bankszövetség, amely pénteken tartotta éves rendes testületi ülését. 

Fontos tényező, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter és Kandrács Csaba MNB-alelnök is jelen volt az eseményen, így részben nekik is szól, hogy a pénzintézeteket tömörítő szervezet már jelezte, hogy a járványválság miatt bevezetett intézkedések egy részét el kellene törölni.

Mint megállapították, a magyar kormány és a jegybank is innovatív megoldásokkal támogatta a gazdaság fejlődését, így kiterjesztette a családtámogatási rendszert, erősítette a kis- és középvállalati hitelezést és a vállalati kötvénykibocsátást, valamint elindította a lakosság számára a Nemzeti Hitelprogram keretében a Zöld Otthon Programot. Ezeket a bankszektor sikeresen közvetítette az ügyfelek felé. Az infláció 2021 őszi ugrásszerű emelkedése miatt a kormány az árintézkedések részeként kamatbefagyasztást rendelt el a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre.

„Ezek a nem piaci eszközök az infláció hatásától rövid távon ugyan megvédik a fogyasztókat, de fenntartásuk hosszabb távon más területekről elvonást, így torzítást eredményez.”

A reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása. Jelen körülmények között a gazdasági fejlődés érdekében a bankszektor stabilitásának és közvetítő szerepének is tovább kell erősödnie

– írták közleményükben, ami lényegében azt jelenti, hogy a hazai bankok már kivezetnék a kamatstopot.

Érvelésük szerint az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedéshez aktív és erős magyar bankszektorra van szükség, amely az elmúlt egy évben tovább tudta növelni hitelezési aktivitását, forrásgyűjtő képességét, állampapír-állományát, és szilárdabbá tette tőkehelyzetét. Bíznak benne, hogy a magyar bankszektor a kormánnyal és a jegybankkal együttműködve a jövőben is a gazdasági növekedés stabil motorja lehet.

„Az ukrán helyzet mély aggodalommal és együttérzéssel tölt el bennünket, ezért a támogatás és a segítségnyújtás területén példamutatásra törekszünk. A szomszédban zajló fegyveres konfliktus a közelség miatt minket is mélyen érint. A háború miatt a termelés visszaesése, a közvetlen gazdasági kapcsolatok befagyása, továbbá a nemzetközi büntetőintézkedések fokozzák a globális ellátási zavarokat és növelik az inflációs veszélyt. Ebben a helyzetben a Magyar Bankszövetség elkötelezett a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése iránt” – közölte a szervezet.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)