Nem él elővásárlási jogával a kormány, megy a gabona külföldre

2022.05.21. 08:52
Az elmúlt két és fél hónapban az állam egyszer sem élt a gabona-elővásárlási jogával.

A kormány még március elején határozatban hirdette ki, hogy május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Ha az exportra szánt mennyiség veszélyezteti a magyarországi ellátást, az állam megveszi a felkínált gabonát.

A döntést azzal indokolták, hogy Ukrajnából, amely az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója, a háború miatt jelentős terméskiesésre kell számítani. Azt, hogy az Unióban éppen mekkora a gabonakészlet, az Európai Bizottság is tudni akarja, havi bejelentési kötelezettséget írt elő a tagállamok számára.

A rendelkezés bevezetése óta összesen mintegy hárommillió tonna termény exportját jelentették be, korábbi évek azonos intervallumában is ennyit szoktak, nem volt indokolt az elővásárlási jog gyakorlása. A bejelentési kötelezettséget nemrég július közepéig meghosszabbították – közölte a  Népszava az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!