Orbán Viktor: Megoldást kell találni Magyarország ellátási aggályaira

D MTI20220523001
2022.05.23. 18:12
Hazánk ellátási aggályaira megoldást kell találni, mielőtt bármilyen szankció kivetésére sor kerülhetne az orosz olajszállításokra vonatkozóan – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a május végi rendkívüli uniós csúcs előkészítése miatt tartott videokonferencián.

Videokonferencia keretében tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn a május 30–31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen az ukrajnai háború Európára gyakorolt hatásai kerültek szóba, így a katonai, az energia- és az élelmiszer-biztonság ügye.

Orbán Viktor a tárgyaláson ismét kiállt Magyarország energiabiztonsága mellett, és hangsúlyozta: hazánk ellátási aggályaira megoldást kell találni, mielőtt bármilyen szankció kivetésére sor kerülhetne az orosz olajszállításokra vonatkozóan – ismertette a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Magyarország nélkül is lehet embargó

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra – erről már Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter beszél egy hétfői interjúban. A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt.

Rámutatott: a tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti. Hozzátette: ha a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy

„MEGCSINÁLJUK 26-AN, MAGYARORSZÁG NÉLKÜL, AKKOR EZ EGY OLYAN ÚT, AMELYET MINDIG TÁMOGATNÉK”.

Felmondva

Közben Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel–orosz kormányközi szerződést. Ezt arra hivatkozva tette, hogy Oroszország április 27-én megszakította a lengyelországi gázszállításokat, miután Varsó nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért.

Hogy mi fog történni ezután, azt megjósolni aligha vállalkozik bárki is, mert egyszerűen lehetetlen. Most láthatjuk, hogy a lengyel hatóságok milyen fékeveszett, az őrülettel határos álláspontot képviselnek. Ezért itt aligha lehet bármit is előrejelezni

– mondta Peszkov újságíróknak. Az orosz szóvivő szerint most aligha lehet bármilyen szerződéses viszonyról beszélni, mert Lengyelország „már rég nem volt hajlandó fizetni a gázért”, miközben közvetve továbbra is kapja az energiahordozót, „a másik oldalról drágábban vásárolva, az ismert megkerülő rendszer keretében”.

Ami eddig történt

Orbán Viktor miniszterelnök május 5-én levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben az Oroszország ellen tervezett hatodik szankciós csomag esetleges elfogadását történelmi kudarcnak nevezi. A magyar miniszterelnök szerint a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az Európai Unió érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

Ursula von der Leyen 2022. május 9-én munkavacsorán tárgyalt a témáról Budapesten a magyar kormányfővel. A Twitteren foglalta össze röviden, amit a tárgyalásról gondol. Az Európai Bizottság elnöke szerint a megbeszélés Orbán Viktorral segítette tisztázni a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket. Elmondása szerint történt előrelépés, de további munkára van szükség.

Szijjártó Péter külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva korábban hangsúlyozta: a magyar kormány sosem fogja megengedni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát, legyen szó a fizikai biztonságról, az energiabiztonságról vagy a gazdaság biztonságáról.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök videokonferencia keretében tárgyal Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével a május 30–31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként a Karmelita kolostorban 2022. május 23-án. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)