Kreml: Varsó álláspontja „az őrülettel határos", nem lehet megjósolni a következményeket

GettyImages-1232804105
2022.05.23. 15:05
Lengyelország Oroszországgal szembeni álláspontja „fékeveszett” és „az őrülettel határos”, ezért aligha lehet megjósolni, hogy mi lesz a helyzet az orosz gáznak a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül történő tranzitjával. Ezt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő jelentette ki hétfőn Moszkvában.

A szóvivő arra reagált, hogy Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel–orosz kormányközi szerződést. Ezt arra hivatkozva tette, hogy Oroszország április 27-én megszakította a lengyelországi gázszállításokat, miután Varsó nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért.

Hogy mi fog történni ezután, azt megjósolni aligha vállalkozik bárki is, mert egyszerűen lehetetlen. Most láthatjuk, hogy a lengyel hatóságok milyen fékeveszett, az őrülettel határos álláspontot képviselnek. Ezért itt aligha lehet bármit is előrejelezni

– mondta Peszkov újságíróknak. Az orosz szóvivő szerint most aligha lehet bármilyen szerződéses viszonyról beszélni, mert Lengyelország „már rég nem volt hajlandó fizetni a gázért”, miközben közvetve továbbra is kapja az energiahordozót, „a másik oldalról drágábban vásárolva, az ismert megkerülő rendszer keretében”.

A Gazprom kész magyarázatot adni

Ami az ügy tranzitoldalát illeti, úgy gondolom, hogy a Gazprom természetesen kész részletesebb magyarázatot adni, ha szükséges. De ez egy olyan téma, amely mindenképpen figyelmet érdemel

– mondta a Kreml szóvivője, aki szerint azzal együtt, hogy vannak alternatív útvonalak a gázszállításra, ezek jelenleg nagyon megterheltek.

(MTI)

(Borítókép: Dmitrij Peszkov 2021. május 9-én. Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images)  • Hírek
  • Megtakarítás