IMF: A második világháború óta talán a legnagyobb próbatétel előtt áll a világgazdaság

GettyImages-1171469016
2022.05.23. 11:49
Az elmúlt időszakban egyre több közgazdász aggódik amiatt, hogy a világ belecsúszik egy recesszióba. A kínai termelés a koronavírus elleni küzdelem során meredeken csökken, Európa az inflációtól szenved, az USA pedig stagflációba csúszhat, végül pedig a feltörekvő országok élelmiszerhiánnyal küzdenek.

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szerint az orosz–ukrán háború emberéleteket követel, és visszahúzza a gazdasági növekedést, felhajtja az inflációt. Sürgette az országokat, hogy ne adják meg magukat a gazdasági széttagoltságnak, mert szerinte ez szegényebbé és veszélyesebbé teszi a világunkat.

Az IMF vezérigazgatójának a figyelmeztetése akkor hangzott el, amikor Ukrajna 1 milliárd dolláros újjáépítési csomagjáról tanácskoztak. A Financial Timesnak nyilatkozva Natalie Jaresko volt ukrán pénzügyminiszter azt mondta, hogy a világnak támogatnia kell Ukrajna újjáépítését, mert most „Putyin mindannyiunkat megtámadott”. Majd arra figyelmeztetett, hogy a világon hamarosan mindenki érezni fogja Oroszország inváziójának gazdasági hatásait.

A legszegényebb nemzetektől kezdve az élelmiszerválsággal küzdő országokon át az Egyesült Államokig és az EU-ig az olaj- és gázárak miatt szükségünk van arra, hogy Ukrajna győzőn a háborúban

– mondta a volt ukrán pénzügyminiszter, aki úgy folytatta, hogy szükség van egy új „Marshall-tervre”. Szerinte kulcskérdés, hogy meggyőzzék a nyugati nagyhatalmakat, hogy a háború miatti jóvátétel követelésével együtt kobozzák el a már befagyasztott orosz vagyont:

Tudom, hogy ez nem automatikusan törvényes, de most kell elkezdeni a folyamatot.

A volt pénzügyminiszter szerint mivel továbbra is bombázzák Ukrajnát, az újjáépítés költségei valószínűleg magasabbak lesznek, mint Kijev jelenlegi becslései szerint, amelyek most 560-600 milliárd dollárra rúgnak.

Jelenlegi világgazdasági kilátások

Az elmúlt napokban egyre több közgazdász kezdett aggódni amiatt, hogy a világ a belecsúszik egy recesszióba. Mivel a kínai termelés a koronavírus elleni küzdelem során meredeken csökken, Európa az inflációtól szenved, az USA a fellendülésből a válságba kerülhet, a feltörekvő országok pedig élelmiszerhiánnyal küzdenek.

Georgieva, az IMF vezérigazgatója sürgette, hogy minden ország csökkentse a kereskedelemi akadályait, segítse az adóssággal küzdő országokat és korszerűsítse a határokon átnyúló fizetési rendszereket. Figyelmeztetett, hogy szerinte a gazdasági széttagoltság kezelésére nincs csodafegyver.

(Borítókép: E-cigaretta-gyár Kínában. Fotó: Kevin Frayer / Getty Images)  • Tippek
  • Bankszámla