Nő az élelmiszerek ára, és még messze nincs vége

PAP 7986
2022.05.24. 06:38
Az egy évvel ezelőtti árak csaknem másfélszeresébe kerülnek, többek között idetartozik a burgonya, a csirkecomb és a rétesliszt is.

Magyarországon a legkedveltebb húsféle a baromfi, de mivel az árusok nem akarnak veszteséget az árstop miatt, más termékek árát emelik. Így a csirkemell és far-hát árának befagyasztása miatt emelkedik a csirkecomb, valamint a csirkeszárny ára.

De nem csak a hús árával van ez így. A paradicsom és a burgonya árát 40 százalék fölött emelték tavalyhoz képest, mert kevesebb termett belőle idén. Az egyik kereskedő szerint

mindenki panaszkodik, de azért viszik a zöldségeket.

Az RTL Híradója szerint egy év alatt 18,3 százalékkal emelkedett a feldolgozatlan élelmiszerek ára Magyarországon. Az Eurostat friss adatai szerint nagyjából kétszer akkora ütemű a drágulás, mint Csehországban és Ausztriában, és nagyobb mértékű, mint a horvátoknál, a románoknál vagy a lengyeleknél.

A szakértők szerint máshol az fékezi a drágulást, hogy a kereslet csökkenni kezdett. Hornyák József, a Porfolio makroelemzője szerint azonban Magyarországon ez nincs meg. A kereslet ugyanis jelentős mértékben növekszik, ami részben az szja-visszatérítésnek, a 13. havi nyugdíjnak és ehhez hasonló egyedi tényezőknek köszönhető. Emiatt pedig a vállalkozók és a vállalatok tovább tudják növelni az árakat.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)