Idén többet kereshetnek és kapósabbak is a diákmunkások

2022.05.25. 11:15
A nyári hónapokban különösen a vendéglátásban nő meg a diákmunkások száma, de idén – vélhetően a szektorban fennálló súlyos munkaerőhiány miatt – a mezőgazdasági idénymunkákra is jelentős a kereslet.

A munkáltatók 30 százalékkal több pozícióra kerestek diákmunkásokat május első három hetében áprilishoz képest az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint – közölte a Trenkwalder cégcsoport.

Idén az szja-mentesség is növeli a diákoknak kifizetett munkabéreket.

Egy diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatott tanuló teljes egészében megkaphatja a bruttó órabérét, ami 1500 forintot alapul véve 225 forinttal nagyobb jövedelmet jelent óránként.

  • Mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1260 forintos órabért kínálnak,
  • míg gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1450–1600 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők.
  • Fizikai szakképzett pozíciókban az átlagórabér 1750 forint jelenleg,
  • míg az adminisztrációs és gyakornoki szellemi pozíciókban 1600–1650 forint közötti órabérek a jellemzők.

Idén nyáron a diákmunka már eléri a járvány előtti évben tapasztalt mértéket. Június közepéig nincs elkésve az a munkáltató, aki nyári diákmunkásokat kíván alkalmazni, az eredményes toborzás érdekében azonban már most célszerű megtenni a szükséges lépéseket – hívta fel a figyelmet az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet.