A kormány bejelentései a forint árfolyamát és a tőzsdét is megrángatták

Index forint euro
2022.05.26. 15:34
Folyamatosan árazzák a piacot a befektetők. Szinte az összes magyar részvényt rángatják. A forint csütörtökön 390,27-395,90 közötti sávban mozgott.

Szerdán rosszul fogadták a befektetők Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését – ahogy arról beszámoltunk –, miszerint megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. A magyar részvénypiacon meredeken estek az árfolyamok.

Kormányinfó alatt: folyamatos mozgás

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel közösen megtartott Kormányinfója alatt a piac folyamatosan árazta a bejelentéseket:

  • az euró 391,26-os árfolyamról (EUR/HUF) indult. A Kormányinfó alatt folyamatosan rángatták, volt 392 felett is, majd ezt követően konszolidálódott. 15.00-kor 391,68-as árfolyamon jegyezték;
  • az OTP részvényeit kifejezetten megviseli a mai nap. 9262-es árfolyamról indulva szinte végig rángatta a piac a Kormányinfó alatt. Folyamatosan árazzák a befektetők. 15.00 körül 9360 forinton állt, de a mai ralinak aligha van vége. Az OTP árfolyama kezdi ledolgozni az esést, így jelenleg (15.30 körül) 2,7 százalékos a mínusz.
  • 2530-ról indult a Mol, óriási forgalom volt a Kormányinfó alatt. Valószínűleg folyamatosan árazni fogják ma a részvényeket.

Összegezve: a magyar tőzsdén eddig a mai Kormányinfó nem váltott ki heves reakciót az árfolyamokban. Nagyjából ugyanakkora mínuszban van a BUX, mint a Kormányinfó kezdete előtt, inkább úgy lehetne megfogalmazni, hogy a tegnapi, Orbán Viktor által tett bejelentést követően folyamatosan értékelnek a befektetők, és ezt a Kormányinfó erősítette.

Frissítés (15.50-kor):

Miközben zajlik a kormányinfó, a magyar tőzsdén elkezdett javulni a hangulat, az OTP és a Mol is sokat javított a korábbi eséshez képest, ezzel a BUX már csak 3,1 százalékos mínuszban van – ahogy arról a Portfólió beszámolt.

(Borítókép: Index)