Padlót fogtak a tőzsdei cégek Orbán Viktor bejelentése után

B RKL20210424044
2022.05.26. 11:48
Rosszul fogadták a befektetők Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi bejelentését, miszerint megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. A magyar részvénypiacon meredeken esnek az árfolyamok.

Míg a nyugat-európai és az észak-amerikai tőzsdéken szerdán mérsékelten optimista hangulatban zajlott a kereskedés, addig a magyar részvénypiacon meredeken estek az árfolyamok, miután Orbán Viktor bejelentette, hogy fontos bejelentésre készül. A forint is azonnal gyengülni kezdett. 

A konkrét bejelentés végül kora este érkezett, de a befektetők már a bejelentés meglebegtetésére elkezdték beárazni a lehetséges negatív hatásokat. A portfolio.hu szerint a piacokon már hónapok óta téma volt, hogy a várható költségvetési kiigazításban fontos szerepe lehet a különadóknak, ennek a beárazása folytatódott, az OTP mellett a Mol és a Magyar Telekom árfolyama is nagyot esett.

A kormányfő végül közölte: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. Úgy fogalmazott, bár a rezsicsökkentés védi ugyan a családokat, de az energiaárak tovább emelkednek, így ez egyre nehezebb. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Azzal folytatta, hogy mindeközben az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert.

Ennek értelmében kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat arra, hogy az extraprofitjaik nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak.

A tegnapi esti bejelentést követően ma reggel tovább eszkalálódott a helyzet, régen látott zuhanás alakult ki a magyar tőzsdén, az OTP és a Mol árfolyama is beszakadt, viszont nem sokkal a nyitás után elkezdték ledolgozni az esés egy részét.

Délelőtt 11 órára régen látott intenzív kereskedés zajlik a magyar tőzsdén. Az OTP-ben például 13,2 milliárd forintos a mai volumen, vagyis közel 60 százalékkal nagyobb értékben adták a bank részvényeit, mint az elmúlt 30 napban egy teljes kereskedési nap alatt. A Mol esetében szintén meghaladja a forgalom az elmúlt 30 napban tapasztalt napi átlagot. 

Az OTP 8510 forintig esett vissza a nyitás után, később ugyan valamelyest korrigált, de még mindig 5 százalékos mínuszban jár, 9300 forint körül van a jegyzése.

 A Mol 2350 forintig esett, jelenleg 8 százalékos mínuszban jár, miután a befektetők azt vélelmezik, hogy a benzinár befagyasztása továbbra is része a kormány terveinek. A gyógyszercégek lemaradtak a büntetéssel sújtandó szektorok listájáról, ezért a Richter szinte stagnál, de a Magyar Telekom 5 százalékos mínuszban áll.

A kormány által tegnap meghozott döntés részleteit csütörtök délután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fogja ismertetni a Kormányinfón. A piac most ezekre a részletekre vár. Elemzők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a konkrétumok ismeretében a tőzsde tovább esik majd. A forint mélyrepüléséről ITT írtunk! 

(Borítókép: Róka László / MTI)