Rogán Antal: Biztos, hogy vita lesz az EU-val a benzinárstop változásai miatt

DBZOL20220518035
2022.05.26. 21:38
Gyorsan kellett lépnie a kormánynak azt követően, hogy döntést hoztak a benzinárstopot érintő változtatásokról, mivel az érintettek valószínűleg felhalmozásba kezdek volna – hangzott el egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Az eseményen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt mondta, szinte biztos, hogy lesznek aggályai az Európai Uniónak, amiért változik a tankolás rendje.

Biztosra veszik, hogy vitája lesz Magyarországnak az Európai Unióval azt követően, hogy a kormány csütörtöki döntése értelmében csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot a kutakon – ezt mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egy csütörtök esti háttérbeszélgetésen a Portfolió szerint. 

Gyorsan le kellett zongorázni

Rogán Antal hangsúlyozta, azért vált szükségessé, hogy az erről szóló rendelet már pénteken életbe lépjen, hogy rövid idő alatt ki lehessen szorítani a külföldi rendszámú autósokat, mivel ellenkező esetben – tehát ha több napot várnának – felhalmozás indulna be a részükről, amit a kormány el akar kerülni. 

A miniszter – a portál szerint – az eseményen rámutatott, a benzinkutak totemoszlopain kizárólag a hatósági árat lehet feltüntetni,

de ha valaki már a töltőállomáson belül odaáll tankolni a töltőpisztolyokhoz,  a magas, tehát nem a hatóságilag szabályzott árakat látja majd kiírva, és ha magyar rendszámos az autója, a fizetésnél a 480 forintos árra fogják visszaállítani az üzemanyag árát. 

Rogán arra is kitért, hogy ha a benzinkúton dolgozók nem tudják ellenőrizni az autós rendszámát, akkor a forgalmi engedély felmutatásával tudja igazolni, hogy az autó magyar bejegyzésű vagy sem.

(Borítókép: Rogán Antal 2022. május 18-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)  • Tippek
  • Árfolyam