GKI-vezérigazgató: Nincs olyan, hogy extraprofit

DBZOL20180706011
2022.05.27. 06:23
A Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint senki nem számított az Orbán Viktor által bejelentett különadóra. A GKI gazdaságkutatási igazgatója szerint nincs olyan, hogy extraprofit, és nem érti, miért nem a sikeres ágazatokra rónak ki különadókat.

A szerdai kormányülést követően rendkívüli döntést jelentett be Orbán Viktor: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. A frissen kinevezett gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton szerint nem fogják a cégek áthárítani a fogyasztókra a különadókat. A miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta: csak a kormány által extraprofitnak hívott részét adóztatják meg a nyereségnek.

Nem örülünk az új bankadónak, de ha ezzel a gazdaság helyzete stabilizálódik, az mindenkinek jó. Értem azt, hogy a költségvetési hiányt helyre kell hozni. Ezt a kiadások csökkentésével és a bevételek növelésével lehet elérni. A gazdaság szereplőinek kéz a kézben kell járniuk – idézte a Napi.hu Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatójának reakcióját az 5. Orbán-kormány bejelentett új intézkedésére. A Magyar Bankszövetséget megkereste a kormány tegnap, és úgy gondolják, hogy egyeztetések is lesznek a bankokkal. 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. gazdaságkutatási igazgatója szerint érthetetlen, hogy a kormány miért nem az olyan sikeres ágazatokra vet ki különadót, mint például az építőipar. Hozzátette: olyan, hogy extraprofit, a közgazdaságtanban nincs.

Ha azt nézzük, hogy miket adóztat a kormány, akkor az eddigi tapasztalatok alapján például a kiskereskedelem, ami ennek a kiemeltje lett, a bankok és a biztosítók. A biztosítók esetében a nemzetgazdasági átlagtól nem tér el az árbevétel-arányos nyereségük, és ugyanez elmondható a kiskereskedelemről is

– mondta Molnár László az RTL Híradónak. Hozzátette: ez önmagában nem indokolná a kiemelt adóztatást.

Az extraprofit-különadó a kiskereskedelmek esetében az alábbiak szerint alakul majd:

  • a 100 milliárdos bevétel feletti vállalkozások 2,7 százalékos kulcsa 4,1 százalékra emelkedik
  • 30 és 100 milliárd között 0,4 százalékról 1 százalékot kell fizetni
  • 500 millió és 30 milliárd között 0,1 százalék marad.

A pontos szabályokat hamarosan közzéteszik a Magyar Közlönyben.

(Borítókép: Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója 2018. július 6-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)