Minden, amit az üzemanyagárat szabályozó új rendeletekről tudni kell

DSC8794
2022.05.27. 07:44
Csütörtök este megjelentek a Magyar Közlönyben azok az üzemanyagárstopra vonatkozó rendeletek, amelyeket a minap jelentett be a kormány.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt az új szabályozásokról, amelyeket ebben a cikkünkben már ismertettünk.

A kormány többek közt arról is döntött, hogy az üzemanyagárstop területén is több változtatást vezet be, ezzel kapcsolatban jelent meg most egy kormányrendelet. Ebben több dolgot is előírtak:

  • „Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik”. Ezalól legfeljebb akkor lehet kivételt tenni, ha az adott külföldi államban szintén hatósági áron tankolhatnak a magyar autósok, ez esetben külügyminiszter egy rendeletben teheti lehetővé az adott állam autósainak a hatósági áron való tankolást.
  • Ha a jármű honossága „kétséget kizáróan nem állapítható meg”, akkor a benzinkúton dolgozok kérhetik, hogy a sofőr ezt hiteles okmányokkal igazolja. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor csak piaci áron tankolhat. 
  • Az üzemanyag hatóságilag korlátozott árát kötelező „jól olvasható módon” feltüntetni „Az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán)”.
  • A kútoszlop kijelzőjén viszont minden esetben az üzemanyag piaci árát fogják feltüntetni. A hatósági és a piaci ár közti különbségről a benzinkút pénztárán magyarul és angolul is közzé kell tennie egy tájékoztatást.

A kormány most amiatt dönthetett az új szabályozás bevezetése mellett, hogy – a korábbi, az árstopot érintő módosítások ellenére is – több szomszédos országból is Magyarországra jártak át tankolni az autósok az olcsó üzemanyagért. 

Az ellenőrzés több kilométeres sorokat okozhat a benzinkutaknál

A szabályozásokkal kapcsolatban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt nyilatkozta: megdöbbentek a rendeletet olvasva, mivel az szerintük kivitelezhetetlen.

Ez 2200 magyarországi benzinkutat kényszerít bele egy olyan rendszerbe, ami nem megvalósítható. A határon túli magyaroktól is forgalmit kellene elkérnie a személyzetnek, amellett, hogy erre nincs jogosultságuk, nincs is személyzeti kapacitásunk az okmányok ellenőrzésére

– mondta Egri Gábor, hozzátéve, hogy egyenként kellene ellenőrizni az autók rendszámát, ami több kilométeres sorokat okozhat.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a rendeletnek pár óra alatt kell eleget tennünk, de ez kivitelezhetetlen, mivel ehhez órákon belül informatikus szakemberekre, kútoperátorokra, kútszerelőkre lenne szükség. Egyelőre nem látjuk, hogyan tudjuk ezt végrehajtani

– sorolta a problémákat a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)  • Tippek
  • Hírek