Figyeljen a túrórudikra, többnél jelölési hibákat talált a Nébih

2022.05.31. 09:24
Egy terméktesztprogram keretében több túrórudit is megvizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ami után több termék miatt is hatósági eljárás indult.

Huszonkét kakaós bevonatú, natúr túrórúd közül hat esetében indított hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az élelmiszer-vállalkozókkal szemben kiszabott bírságok össze megközelíti a 800 ezer forintot – tudatta a Nébih az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a desszertkészítményt a Szupermenta terméktesztprogramban vizsgálták, közöttük 15 túródesszert és 7 tejalapú desszertkészítmény termék szerepelt.

Az élelmiszer-biztonsági és minőségi vizsgálatokkor a mikrobiológiai vizsgálatokon túl a termékek tartósítószer-, cukor- és laktóztartalmát is ellenőrizték.

Három termékben a szorbinsav mennyisége meghaladta az adalékanyagokról szóló rendeletben meghatározott felső határértéket, emiatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell fizetnie.

Jelölési hibák négy terméknél adódtak. Többek között gond volt a tápértékjelöléssel, valamint az összetett összetevők feltüntetésével.

A hivatal közlése szerint három terméknél jelölési hibák miatt, kettőnél minőségi hiba miatt, míg egy terméknél jelölési és minőségi hiba miatt indult eljárás. Az érintett cégeket a feltárt hibák kijavítására is kötelezték.