Orbán Balázs: Magyarország garanciát kapott, de nem tudni, meddig

D SOS20220216008
2022.05.31. 15:52
Az Európai Unió tagállamainak vezetői hétfőn és kedden egy EU-csúcs keretében találkoznak, hogy utolsó kísérletet tegyenek az orosz olajimportra vonatkozó szankciókról való megegyezésre. A megállapodás végül megszületett, annak ellenére hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban úgy gondolta, nem jutnak egyről kettőre a tárgyalásokkal.

Kétnapos uniós csúcsot tartottak Brüsszelben az európai vezetők, fő téma az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag volt, amelyről végül megszületett a megállapodás. Orbán Viktor miniszterelnök a döntés után úgy fogalmazott: az Európai Tanács azt már elfogadta, hogy a vezetékeken érkező olajra ne terjedjen ki az embargó, ez pedig Magyarország szempontjából kedvező dolog.

Nem tudni, meddig tartják fenn a kivételeket

Az embargóval kapcsolatban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint korábban abban állapodtak meg, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiaszektorra, a bizottság mégis előállt a javaslattal. Hozzátette: Magyarország már a kezdetektől fogva egyértelműen kifejtette ezzel kapcsolatban az álláspontját, és ezen nem is változtatott.

Nekünk a háború kitörése óta az a politikánk, hogy támogatjuk az orosz agresszió elleni közös uniós fellépést, de azt nem hagyjuk, hogy a háború árát a brüsszeli bürokrácia a magyar családokkal próbálja megfizettetni. Ez ennek tipikus példája lett volna

– mondta Orbán Balázs az Infostartnak adott interjúban. Hozzátette, hogy jelentős lépésnek tartja a meghozott döntést, ugyanis nem csak Magyarország számára volt fontos, hogy a vezetéken keresztül érkező kőolajra ne terjedjen ki a korlátozás. Példaként említette Ausztriát, Szlovákiát és Csehországot is.

A kormányfő politikai igazgatója emellett kiemelte, hogy Magyarország garanciát kapott arra, hogy ha a Barátság-kőolajvezetékkel valami történik, máshonnan lehet beszerezni orosz olajat, ugyanis az veszélyhelyzeti kivételnek minősülne, így a kieső mennyiséget tengeri szállításon keresztül kell pótolni. Abban azonban nem állapodtak meg, hogy mennyi ideig tartják fenn ezeket a kivételeket.

Eddig üzleti kérdés volt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban 700-750 millió eurós összeget említett az orosz olaj kiváltására. Orbán Balázs szerint ebben a nagyságrendű összegben kell beruházásokat tenni, és e beruházások hatására valószínűsíthetően nem olcsóbbá válik az elérhető olaj, hanem drágábbá, ezt pedig valahogy kezelnie kell az államnak.

Orbán Balázs elmondta, hogy eddig verseny és  üzleti kérdés volt az energiák beszerzése, nem pedig geopolitikai vagy geostratégiai. Azonban ha Európa úgy dönt, hogy ez a fontosabb, és ezt ki is mondja, akkor az ehhez szükséges közösségi uniós finanszírozást meg kell teremteni.

Extraprofit és rezsicsökkentés

Orbán Balázs az interjúban kiemelte: az extraprofitadók alkalmasak arra, hogy a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges feltételeket biztosítsák.

A négy stop politikáját folyamatosan vizsgáljuk. Meghatározott határidők vannak, hogy milyen időperiódusonként kell a kormánynak felülvizsgálnia ezeket a lépéseket. Természetesen az ország teherbíró képességének függvényében szeretnénk az állampolgárok számára minél barátibb megoldásokat javasolni

– fogalmazott. Hozzátette: úgy látják, hogy a négystop-intézkedés alapvetően bevált, ezen az úton „érdemes továbbmenni, mert ez az infláció fékezésének az egyik nagyon hatékony módja”.

(Borítókép: Orbán Balázs 2022. február 16-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)