A horvát miniszterelnök elítélte a magyar kettős benzinárat

GettyImages-1385710443
2022.06.01. 13:51
A horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic szerint egyértelműen diszkriminatív és az EU-s joggal ellentétes a magyarországi kettős benzinár. Az uniós intézmények még nem nyilvánítottak hivatalosan véleményt.

„Ez egyértelmű kötelezettségszegés” – mondta a konzervatív politikus az Euronewsnak az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán, majd így folytatta:

Ezt meg is mondtam Orbán Viktornak. Ha az Európai Bizottság ezt a Bíróság elé viszi, Magyarország elveszíti a pert. Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni a benzintankot.

Majd a horvát miniszterelnök úgy folytatta, hogy ez így nem fog átmenni. Voltak hasonló próbálkozások különböző területeken, az autópályadíjakkal például, de az Európai Bizottság mindig a diszkriminálók ellen ítélt. Szerinte az egész EU lényege a közös piac, hogy az „állampolgáraink mindenütt azonos elbánásban részesülnek”.

Egyelőre nincs kifogás

A kettős benzinárral kapcsolatban az európai intézmények egyelőre nem emeltek kifogást, de a bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség is azt írta korábban az Euronews kérdéseire, hogy vizsgálják az intézkedést.

A fogyasztóvédelem azt is megjegyezte, hogy nagyon meg lennének lepődve, ha ez az intézkedés megfelelne az uniós jognak. Példának pedig Plenkovichoz hasonlóan a német autópályadíjakkal kapcsolatos bírósági döntést hozták, amelyben az Európai Bizottság uniós jogot sértőnek mondta ki, hogy csak a külföldiek fizessenek a német autópályák használatáért. 

Bár Horvátországban is konzervatív kormány van, más balkáni országokhoz képest több az ütközési pontja a magyar kormánynak. A rendőrségi üggyé vált Mol–INA-tranzakció és a közelmúltban a Magyarország felett horvát területre berepült drón mellé most egy újabb ellentét sorakozott fel – ahogy azt az Euronews összegezte.

(Borítókép: Andrej Plenkovic 2022. március 16-án. Fotó: Europa Press News / E. Parra / POOL / Getty Images)