Jelentősen nőtt a gazdaság teljesítménye

2022.06.01. 13:53
2022 első negyedévében 8,2 százalékkal nőtt a bruttó nemzeti termék (GDP) volumene Magyarországon az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 2,1, az előző év azonos időszakához képest nyolc százalékkal emelkedett – közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatok alapján. A bruttó hazai termék első negyedévi, 8,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 5,3, az építőipar 0,6, az ipar 1,2 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül

leginkább a kereskedelem, a gépjárműjavítás, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás növelte a GDP-t.

A növekedéshez a végső fogyasztás 7,7, a bruttó felhalmozás 3 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,6 százalékponttal visszafogta a gazdasági teljesítményt.

A KSH jelentése szerint termelési oldalon az ipar teljesítménye 4,9, ezen belül a feldolgozóiparé 4,6 százalékkal bővült tavalyhoz képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a

leginkább a fémfeldolgozásitermék-, valamint az élelmiszergyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez.

Az építőipar hozzáadott értéke 18,3 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 9,9 százalékkal lett nagyobb.

Gyógyulás a koronavírusból

A legerőteljesebb növekedés azokon a gazdasági területeken történt, amelyek egy évvel korábban a koronavírus-járvány korlátozásai miatt a leginkább visszaestek: a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménye 80,8 százalékkal, a szállítás, raktározásé 20,4 százalékkal, a művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatásé 14,8 százalékkal emelkedett.

a háztartások fogyasztása 11,5 százalékkal nőtt.

A hazai fogyasztási kiadások volumene a szolgáltatások körében 23,3, a féltartós termékek körében 23,2, a tartós termékeknél 14,7, a nem tartósaknál 4,6 százalékkal nőtt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás az első negyedévben 13,2 százalékkal bővült.

Az import volumene 8,3 százalékkal bővült, az exporté 5,2 százalékkal. A szolgáltatások – beleértve a turizmust is – exportja 23,1, importja 15,5 százalékkal nőtt – írja az MTI.